Nora har räddat 40 dödsdömda bensinmackar

Här är bolaget som kämpar emot den svenska mackdöden. Oljeshejkerna Johnsson i Småland köper upp och räddar utrotningshotade bensinmackar.
– Vi har ungefär 40 stycken nu och driver dem vidare i egen regi, säger Nora Johnsson.

Hon är den fjärde generationens Johnsson i familjeföretaget som bildades redan 1922. Nora Johnsson lär sig av sin pappa Thomas hur man driver ett bensinbolag på landsbygden.
– Det är många mackar som inte klarar sig längre. Vi köper upp dem och gör om dem till egen regi. För oss är landsbygden väldigt viktig, säger Nora Johnsson.

Det är modigt av Nora Johnsson som bara är 31 år. Över hela Sverige breder mackdöden ut sig. Allt fler får stänga på lands- och glesbygden.
– Det är en väldigt speciell bransch. Man kan inte påverka så mycket själv, utan följa priset och göra det bästa av situationen. Det är inte alla som kan sitta lugnt och vänta i båten tills det blåser över. Men vi kan göra det och vänta tills priserna går upp och vi kan ta ut vinst igen, säger Nora Johnsson.

Så breder Oljeshejkerna Johnsson ut sitt imperium från Blekinge i öst till Borås i väst. Snart räknar man med att ha förvärvat hela 50 bensinmackar på småorter i södra Sverige.
– Ja, många tror att vi är nya, en uppstickare, men så är det inte. Det är ett familjeföretag som gått i arv och utvecklats. Med tiden har det blivit bensinmackar, säger Nora Johnsson.

Vi pratar med henne på en dag när bensinpriset nått en ny rekordlåg nivå. Den här morgonen kunde man köpa en liter för 16.49 kronor.
– Det har rasat så in i bängen, vi är också förvånade, det verkar inte finnas någon botten, säger Nora Johnsson.

Men som kronprinsessa över gammelfarfars företag måste hon hålla koll på marknaden. Nora vet varför bensinpriset är så lågt nu.
– Det är alldeles för mycket bränsle på marknaden. Det har att göra med att stålindustrin i Kina går sämre, då blir det mycket bränsle över och bolagen måste göra sig av med sina lager, säger Nora Johnsson.

Till skillnad från andra mindre bolag som går omkull, kan Oljeshejkerna vända sin storlek till en fördel.
– Eftersom vi är egna kan vi välja att köpa vårt bränsle från de som erbjuder till bäst pris, det ger oss bra möjligheter, säger Nora Johnsson.

Oljeshejkerna i Alvesta ser en ära i att göra allt för egen hand. De sköter om allt från när bränslet kommer till svenska hamnar till det fylls på i konsumenternas tankar.
– Vi gör allt i egen regi, först hämtar vi bränslet i egna tankbilar i hamnen i Karlshamn och distribuerar det sedan till våra mackar, säger Nora Johnsson.

Hon tror att förbränningsmotorerna har en framtid.
– Ja, det är jag övertygad om annars hade jag inte gett mig in i branschen. Förbränningsmotorer kommer att finnas i många år till, sen tror jag dock att det kommer att bli vanligare med fossilfria alternativ som exempelvis HVO100 som vi ser i dagsläget, säger Nora Johnsson.

Hon delar inte politikernas jovialiska lovsång till elbilarnas frälsning.
– Men att tro att alla ska köra elbilar inom närmsta åren är rent av naivt. Vi ser på flera håll hur elbilsförsäljningen minskar, och många bilmärken till och med väljer att dra tillbaka sina elbilsbeslut likt BMW, säger Nora Johnsson.

Hon arbetar på ett litet bensinbolag och möter konsumenterna i sin vardag.
Man måste ha förståelse kring att det ska funka i praktiken för exempelvis lantbrukare, entreprenadfirmor osv att de klarar sig inte utan sina motorer och kan heller inte ställa om till ett elfordon i en handvändning.
– Vi har inte märkt någon minskad efterfrågan på någon av våra anläggningar, snarare tvärtom och vi vill expandera ytterligare för att vi just tror på det vi gör, säger Nora Johnsson.

Hon är fortfarande ung och kvinna i en bransch med en aura av bastanta karlar.
– Man får kavla upp ärmarna och prata på samma sätt som de gör. Men när de märker att man förstår vad det handlar om, så är det inga problem, säger Nora Johnsson.

Men egentligen drömde hon inte om att sälja bensin och diesel till sparsamma smålänningar. Nora hade egna planer i ungdomen.
– Jag ville egentligen arbeta med smink och hudvårdsprodukter. Men så blev det så här istället. Men nu ångrar jag ingenting, det har varit roligt att samarbeta med pappa och lära sig av honom, säger Nora Johnsson.

Hennes pappa Thomas är en av Alvestas starka män, tung kommunpolitiker, bensinpamp och lokalt känd. Men nu är det dottern som ska fram i manegen och ta över familjeföretaget. Men det är inte lätt, pappa Thomas och farfar Sven Inge, 94 år finns med i bakgrunden och håller ett vakande öga.
– Jag har egentligen alltid tyckt om att leka affär när jag var liten och i tonåren arbetade jag extra på vår mack i Alvesta med att sälja korv och sådant, säger Nora Johnsson.
LÄS MER: