Nissans läckra sportbil: Retro och modern på samma gång

Sportbilen Nissan Z är tillbaka i ny retromodern tappning.
Nissan Z Proto är ett koncept som nära visar hur nya 400Z kommer se ut. 
Bilen får en dubbelturbo-V6:a med 400 hk när den lanseras nästa år. 

Dagens Nissan 370Z är en riktig långkörare med 12 år i modellprogrammet, mer än de flesta bilmodeller på marknaden i dag. Därför är det mycket efterlängtat att Nissan nu kommer med en efterträdare, och det bör också hyllas med tanke på vilket pressat ekonomiskt läge biltillverkaren befinner sig i. 

Efterträdaren till 370Z kommer att heta 400Z, och det Nissan nu visar upp en är en nästan färdig konceptversion som kallas Z Proto. Bilen sägs ligga mycket nära produktionsversionen som lanseras nästa år. 

Designen av den nya Z-serien får sägas vara retro och modern på en och samma gång. Den tar upp former från klassiska sportbilar från Nissan ända tillbaka till urfadern Nissan 240Z, men känns modern och står för sig själv på samma gång. Kanske ser den en smula snäll ut på bilderna som släpps nu, men de som sett den i verkligheten säger att den blir mer aggressiv och dynamisk. Fronten sägs vara inspirerad av den gamla japanska specialareen Nissan 240 ZG. Även silhuetten knyter an till den klassiska 240Z, men är även inspirerad av dagens 370Z.

Inredningen på bilen tycks vara klar för produktion, och mycket av knapparna och ventilerna är hämtat från andra Nissan-modellerna. Naturligtvis kommer nya Z med en 12,3-tums digital touchskärm, allt annat vore en skräll i dag. En skön detalj är den stora Boost-mätaren i det digitala mätarklustret. 

Nissan är ganska förtegna om de tekniska detaljerna, men bekräftar att bilen kommer med en V6:a med dubbelturbo. Motorn blir förmodligen samma som i dag används i används i Infiniti Q60 Red Sport 400, vilket innebär 400 hästkrafter. Bilen kommer både med automatisk och manuell växellåda. Lite senare kan vi vänta oss en Nismo-version med riktigt häftig prestanda. 

Säljstarten för Z400 blir våren nästa år. Detaljer om den svenska lanseringen är än så länge okända.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.

Köp din nissan online

Senaste nytt