NEVS-köparen tog fram elbil som gör 400 km/h

Köparen av NEVS elbil Emily GT är en verklig doldis på elbilsscenen. Grundaren Jihad Mohammad planerar att starta tillverkning av elbilar både i Turkiet och Trollhättan. EV Electra har tagit fram en elbil som sägs toppa över 400 km/h och ha 80 mils räckvidd.

Nyheten om att det kanadensisk-libanesiska bolaget EV Electra ska starta tillverkning i Saabs gamla fabrik i Trollhättan slog ned som en bomb på fredagen. Presskonferensen utlystes så sent som på torsdagen och hölls under smått kaosliknande omständigheter med knapphändig information under elbilsmässan i Göteborg. 

EV Electra är en verklig doldis på världens elbilsscen, och deras plan har varit att starta tillverkning av elbilar i Libanon. Företaget uppger att de startat ett forsknings- och utvecklingscenter i Libanon. Enligt NEVS ska de också snart börja tillverka sina första elbilar i Turkiet. EV Electra uppger på sin hemsida att de tagit fram en elektrisk sportbil, Quds Nostrum, som har en toppfart på 400 km/h, gör 0-100 km/h under två sekunder och har en räckvidd på 80 mil.De har även en egen elektrisk sedan med en räckvidd på 60 mil.
LÄS MER: Tar över Emily GT – planerar tillverkning i Trollhättan

Hur EV Electra är finansierat är ännu så länge oklart, men Nevs uppger i sitt pressmeddelande att EV Electra förbereder en publik listning genom ett ”Letter of Intent gällande en reverse merger”, vilket innebär att de köper ett annat företag för att ta genvägen in på börsen. Jihad Mohammad sägs vara mycket förmögen.

– Det kommer att rulla ut bilar från Trollhättan igen. Vi gjorde detta förvärv fullt medvetna om att det kommer att behöva full backning hela vägen från utveckling till storskalig produktion. Jag är en stark anhängare av in-house lösniningar och starka balansräkningar. Jag ser också att Trollhättan har de människor som kan förverkliga våra visioner, säger EV Electras VD och grundare Jihad Mohammad.

EV Electras vd Jihad Mohammad under dagens presskonferens i Göteborg.

De exakta detaljerna hur NEVS Emily GT ska tas från prototyp till produktion har ännu inte kommuniceras. Bilen ska nu döpas om till EV Electra Emily GT och projektet ska behålla sin skandinaviska identitet. 

– Dagens besked är underbart. Engagemanget för att ha verksamheten i Trollhättan handlar inte bara om den lokala närvaron utan säkerståller också våra projekts unika identitet. Vi är två företag som förverkligar gemensamma drömmar och det är ett avgörande ögonblick för både NEVS och EV Electra, säger Nevs vd Nina Selander i ett pressmeddelande. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester