Monster-Saab med 520 hk säljs på auktion

En 20 år gammal Saab som kör ifrån de flesta nya bilar. Bilen är ombyggd med turbo och kompressor av Maptun och nu säljs monstret på auktion. 
– En 520-hästars fyrhjulsdriven bananpassad gatbil med en fint maskerad prestandapotenial, uppger Bilwebauctions

Saabs bilar var bland de snabbare på marknaden fram till konkursen för snart 13 år sedan. Fortfarande finns det Saabar som kör ifrån det mesta. Här är ett exempel – för nu säljs en Saab 9-3 från 2003 med extraordinära fartresurser på auktion. 

Den drygt 20 år gamla bilen är ombyggd av berömda Saabtrimmaren Maptun. Under huven finns Saabs erkänt stryktåliga fyrcylindriga B207R på två liter. Maptun byggde först en Saab 9-3 med 1000 hästkrafter som fick namnet Storebror. Denna bil fick 520 hästkrafter och kallades Lillebror. 

Saaben är ombyggd med Haldex fyrhjulsdrift och turbofyran har en lång lista med uppgraderingar. Den har bland annat andra kolvar, cylinderfoder och vevstakar. Turbon är utbytt till en Garrett GTBB 3076, dessutom får turbon hjälp av en Eaton-kompressor. Resultatet är 520 hästkrafter och ett vridmoment på 550 Newtonmeter. 

– Med både turbo och manuellt manövrerad kompressor tillsammans med fyrhjulsdrift från en Haldexkoppling, driver det på ordentligt med allt aktiverat och inkopplat. Och det låter gott även oinkopplat. Men kanske främst från en inkopplad tydligt vinande kompressor, och avgassmällar när man växlar högt upp i varvtalsregistret, uppger Bilwebauctions som säljer bilen

Bilens yttre är relativt diskret, och det är få saker som avslöjar dess extrema resurser. Av en youtubefilm att döma gör den sig bäst på bana för att alla fartresurserna lagligt ska komma till sin rätt. Bilens uppskattade värde ligger på 420 000 till 450 000 kronor. 
– Ett helhetsintryck av att vara en lättkörd gatbil med mycket att ge på bandagarna. Och att det är en Saab får många att bli lite extra till sig, uppger Bilwebauctions
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester