Saab 99 Turbo förändrade bilvärlden – nu säljs den svenska drömmen på auktion

Saab 99 Turbo är drömbilen som förändrade bilvärlden. När den kom för 44 år sedan hade inga vardagsbilar turbo – idag har varenda bil turbo. 
Nu säljs ett fint exemplar av Saabs historiska modell på auktion – och tros gå för en stor summa pengar. 

Bilen gjorde sensation när den visades upp på Franfurtsalongen för 45 år sedan. Turbo okänt för de flesta även om Porsche och BMW hade använt det på sina dyraste modeller. Men Saab var först med turbomotorn på vardagsbilar genom Saab 99 Turbo. Motorn förvandlade Saabs lilla fyra till en riktigt vass maskin med ketchupeffekt när turbon började ladda för fullt. 

Biltidningarna hyllade bilen och  Saabs stjärna steg på bilhimlen. Bilen toppade nästan 200 km/h med sina 145 hästkrafter, vilket var något oerhört för en familjemodell på 1970-talet. Vid den här tiden hade så gott som alla motorstarka bilar sex eller åtta cylindrar och sörplade bensin. Saabs turbo gjorde att bilen inte drog mer än en vanlig fyra vid vanlig körning, turbo kopplades in enbart när den behövdes. Idag är bilden en annan: Det är mycket ovanligt att en ny bil inte har turbo.  

Saab 99 turbo har idag blivit en väldigt åtråvärd samlarbil och det finns inte mer än några hundra bilar kvar i Sverige. Nu finns chansen att köpa ett riktigt välbevarat exemplar av den historiska och åtråvärda modellen på auktion. 

Bilen har delvis levt sitt liv utställd i bilhallen hos en Saabhandlare, där den renoverades och fick en ny lack. Den har haft många ägare genom åren, men är ändå i fint skick. Den har de klassiska Inkafälgarna och en tidstypisk jalusi för bakrutan ingår. 

Köparen får också den klassiska turbomätare stående på instrumentpanelen, något som var standard på modellen. Priset på gamla Saabar har ökat otroligt snabbt de senare åren, och Bilwebauctions som säljer bedömer att priset blir omkring 200 000 kronor. 
– En skön grön Saab 99 Turbo med matchande klädsel. En drömbil för många i ett mycket bra skick, uppger auktionsbolaget.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester