Mikaels Volvo 245 har 2500 hk: ”Tycker det är helt vrickat”

Här slår världens snabbaste Volvo 245 till och slår en Turbo-Camaro. Volvo-sleepern kör en quarter mile i USA på sensationella 6,85. 
– En kombi och Volvo – det tycker de i USA är helt vrickat. Bilarna vi tävlar mot är ju rena tävlingsbilar, säger ägaren Mikael Borggren till Kalmarposten.

Det stora dragracing-eventet Sick Week har nyligen avgjorts i USA. 350 av USA:s snabbaste gatbilar har mätt sina krafter mot varandra. Och bland alla amerikanska muskelbilar är det en svensk kombi som verkligen sticker ut. En alldaglig Volvo 245 noterade sig för några av de allra snabbaste tiderna på dragstripen. Volvon lyckades klara en quarter mile (402,2 meter) på sensationella 6,85. Volvon hann komma upp i 321 km/h på den korta sträckan. 

Här visar 245:an upp sig.

Bakom ratten satt svensken Mikael Borggren. Sedan flera år bor Kalmarfödde  Mikael i Detroit i USA. Tillsammans med kompisen Ola Torstensson från Borgholm fick han idén att börja tävla i dragracing och vad passar bättre för en svensk än en Volvo 245? I Las Vegas slog de till på den gamla hemmafrubilen. 

– När vi skulle därifrån hittade vi en gammal Volvo 245 i San Diego. Vi köpte den och tänkte att det skulle vara kul med en road trip från västkusten till Detroit. Det var rätt jäkla långt kan man säga, säger Mikael till Kalmarposten

Hemma i Detroit började han bygga om Hisingstraktorn för att göra en lite snabbare. Under huven hamnade en V8 med turbo och 100 hästkrafter. Sedan dess har effekten ökat rejält. Nu har bilen 2500 hästkrafter under motorhuven. 

– Bilen vi kör med ska inte gå så fort som den gör och i USA är de inte vana att se sådana här bilar. Vi var de enda i toppen som körde med baksäte till exempel, berättar Mikael för Kalmarposten.

Nu siktar Mikael Borggren på att sänka tiderna ytterligare, ner mot blanka sexor i genomsnitt.