Livsfarliga i nytt test – Volvo borde stoppa Recharge-däcken!

Volvo säljer sina nya bilar med ett nytt året runt-däck kallat Recharge. 
Ett nytt test visar att däcken är livsfarliga i halka. De har 114 procent längre bromssträcka på is. Även på sommaren är däcken betydligt sämre än sommardäck. 
Volvo borde stoppa de livsfarliga däcken nu – innan någon dödas i onödan i en halkolycka!

(Detta är en krönika, åsikterna är skribentens egna.) Många har redan ifrågasatt Volvo för att de säljer sina nya bilar med däck som ska sitta på bilen hela året. De så kallade Rechargedäcken gör att du slipper byta mellan sommar- och vinterdäck. Bilarna sitter numera på nästan alla Volvos nya modeller i Sverige.

Volvo har hittills viftat bort kritiken med att däcken på ett säkert sätt kan hantera olika väder- och vägförhållanden. Men nu visar ett nytt test som Vi Bilägare gjort att däcken kan vara livsfarliga. Bromssträckan är enligt testet 114 procent längre på is, 60 meter för Recharge-däcket mot 28 meter för ett dubbfritt vinterdäck vid bromsning på is vid 50 km/h. Även på sommaren är däcken betydligt sämre med 10 procent längre bromssträcka. 

Volvo säger sig stå för säkerhet, och den nya modellen Volvo EX90 ska erbjuda en ny nivå av säkerhet. Men när det gäller däcken verkar de strunta helt i bilköparnas säkerhet. Men 60 meter bromssträcka från 50 km/h talar ett annat språk än säkerhet. Däcken är livsfarliga när halkan slår till. I Sverige kan blixthalka med is slå till när som helst och var som helst under vinterhalvåret. Ofta svart halka som är otroligt förrädisk och inte syns. Först när du trampar på bromsen kommer du att märka. 

Volvo borde ta sitt ansvar direkt och stoppa de livsfarliga Rechargedäcken innan det händer en dödsolycka helt i onödan. Jag har själv testat däcken i vanlig trafik, och så länge förhållandena är hyfsat bra känns däcken förrädiskt pålitliga. Först på is avslöjade sig det dåliga greppet. Då var jag tveksam till att kalla däcken livsfarliga. Men ett riktigt genomfört test talar sitt tydliga språk. Det är inte ansvarsfullt av Volvo att fortsätta sälja dem!

Volvo XC60 Recharge-laddhybrid som kostar från 650 000 kronor är en av bilarna som säljs med Rechargedäcken som visat sig vara livsfarliga i ett nytt test.