Legendarisk konceptbil hittad på bilskrot

Pontiac skapade REV till Chicagos bilsalong 2001. Sedan tänkte man skrota den. Men konceptbilen räddades i sista stund och ska nu restaureras.

Bilen stod undangömd på GM:s skrotupplag. Den skulle precis lastas upp i pressarna när en bilentusiast med spionkamera satte stopp för slakten.
– Nu ska vi återställa den till sitt ursprungliga skick. Efter de bilder vi har fått se kommer den behöva en hel del arbete, säger Tim Dye, intendent på Pontiacmuseet i Michigan till Caranddriver.com.

Pontiac REV har en 256 hästkrafter stark motor med en 3-liters V6 motor. Bilen som ritades av Adam Berry och Phil Zhak presenterades för första gången på Chicagos bilsalong 2001.
– Som tur är har vi en på museet som tidigare arbetade på GM med att bygga konceptbilar, däribland Pontiac, säger Tim Dye.

Pontiac REV är en hyllning till sportbilens mjuka linjer. Den är tydligt inspirerad av rallybilar och man har som under 1960-talet lyft in en stor motor i en liten kaross. Pontiac grundades 1926 av GM-magnaten William Crapo Durant. Bilen som döptes efter den legendariska indianhövdingen med samma namn hade de första decennierna tydliga indianteman i sina modellnamn.

Det klassiska märket slutade tillverkas 2009. Då rullade också den sista bilen ut från fabriken i Sydkorea.
När den här Pontiac REV kommer att stå färdig att ställas ut inför besökarna kan inte Tim Dye spekulera i.
– Det får ta sin tid, men när det är klart kommer det att bli väldigt bra, säger han.
LÄS MER: