Lämnad på gräsmatta i åratal – såld för jättesumma

I åratal stod en Porsche 356 Pre-A Coupé lämnad övergiven under en pressning på en gräsmatta. Bilen räddades, dammades av och sålts på auktion. Trots rostfläckar inbringade trädgårdsfyndet ett jättebelopp. 

I år är det exakt 70 år sedan Porsche kom med den allra första modellen av ikoniska 356, något som nyligen firades med specialmodellen Porsche 357. Porsche 356 föddes i en liten verkstad i Gmünd 1948. Bilen blev en framgång och produktionen flyttade ett par år senare till Stuttgart. Det var där den här Porschen tillverkades den 3 november 1953. 

Bilen som hade en fyrcylindrig luftkyld boxermotor på 1,5 liter såldes ny i München. Porschen exporterades 1981 till USA av den nuvarande ägaren, då var motorn utbytt till en 1,3-litersmotor och tanken var att renovera bilen. Istället flyttade ägaren hem till Grekland 1992 och bilen blev stående under en presenning på gräsmattan. 

Där stod den ända fram till förra året, då ägaren bestämde sig för att sälja bilen. Han kontaktade RM Sotheby’s och det visade sig att den gamla skamfilade Porschen var extremt värdefull. Det handlar om en så kallad Pre-A-modell som endast producerades i 7627 exemplar. Trots det skamfilade skicket såldes Porschen för 2,5 miljoner kronor på RM Sotheby’s auktion i Paris.  Två boxerfyror följde med bilen till den nya köparen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester