Läckan: Så lika är VW ID.4 och Tesla Model Y

Volkswagen säger sig inte vilja konkurrera med Tesla Model Y med sin nya suv ID.4. 
Men nya dokument som läckt ut visar en detaljerad jämförelse som Volkswagen tagit fram. 
Bilarna är nästan exakt lika stora. 

Det skiljer bara 30 mil mellan Volkswagens elbilsfabrik i Zwickau och Teslas nya gigafactory utanför Berlin. Att få amerikansk konkurrens på hemmaplan lämnar förstås inte Volkswagen helt oberörda. 

För två veckor sedan lät Volkswagen Elon Musk provköra ID.4 och någon dag efteråt kom uppgifter att Volkswagenchefen Herbert Diess som provkört Tesla Model Y och kallade den för ”referensbil”.

Volkswagen har tidigare sagt att det är Toyota RAV4 och Honda CRV snarare än Tesla Model Y som är måltavlan för ID.4. Men nu kommer detaljerade jämförelser mellan ID.4 och Model Y som läckt ut på Reddit. 

Enligt Volkswagens skisser är de två bilarna ytterst lika varandra när det gäller utrymmena. Volkswagen uppger att ID.4 är 17 cm kortare än Model Y, men ändå 6 cm rymligare på insidan. 

Andra skillnadeer som Volkswagen själva vill lyfta fram mellan de två märkena är att de har ett stort återförsäljarnät och att bilen är 100 000 kr billigare. Men i rättvisans namn anger de också att Tesla har bättre acceleration och är mer programvarucentrerad. 

Att Volkswagen själva anser sig ha mjukvarufördelar mot Tesla är dock en uppgift många kommer att betvivla. Men kanske har Herbert Diess och gänget något ess i rockärmen att spela ut. Den officiella versionen av ID.4 kommer att visas i slutet av september. 

Köp din volkswagen id.4 online

Senaste nytt