Kvinna krävdes på 365 000 kr – vann över Tesla i rätten

Kvinnan kraschade sin lånebil från Tesla – och krävdes på 365 000 kronor av Tesla. Nu har hon vunnit i rätten och slipper betala hela chocknotan till Tesla. Den norska tingsrätten riktar kritik mot att Tesla inte har helförsäkring på lånebilar. 
– Helförsäkring är så vanligt att en konsument till en början måste kunna förvänta sig detta, skriver tingsrätten i domen.

Både i Sverige och Norge har Tesla ett system för sina lånebilar som gör att kunder kan tvingas betala en självrisk på 25 000 – 30 000 kronor om de vållar en olycka. Bilarna saknar nämligen helförsäkring. 

För en norsk Teslaägare blev det ännu dyrare. En kvinnlig Teslaägare i Oslo-förorten Asker krävdes på 365 000 kronor efter att hon krockat med Teslas lånebil, en tre år gammal Model 3. Kvinnan körde 120 km/h i en 30-zon och Tesla krävde att hon skulle ersätta hela bilen och stämde henne i norsk domstol.

Nu har tingsrätten kommit med sin dom, och de befriar kvinnan från en stor del av betalningsansvaret. De slår fast att kvinnan var grovt vårdslös når hon kraschade Teslan och krockade med två träd. Men de är kritiska till att Teslas bilar saknar försäkringsskydd och sätter ner ersättningskravet. Hon måste nu betala 128 000 kronor, utöver de 30 000 kronor hon redan betalat i självrisk, uppger Motor.no.  

Tesla får betala kvinnans rättegångskostnader på 75 000 kronor och rätten är kritiska till att deras bilar saknar helförsäkring, något som lånebilar från andra bilföretag har. Tesla kritiseras också för att inte presentera villkoren på ett tydligt sätt. 

– Enligt domstolens uppfattning ska en professionell part se till att avtalsvillkor som innebär en ovanligt hög risk för en kund presenteras på ett tydligt sätt när avtalet ingås., skriver tingsrätten i domen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester