Krockade Teslas lånebil – nu krävs hon på 365 000 kr

Den kvinnliga Teslaägaren fick köra en lånebil när hennes egna Tesla stod på verkstaden. Olyckligt nog körde hon av vägen och krävdes på 30 000 kronor i självrisk av Tesla. Nu kommer ytterligare en chocknota för den två år gamla Tesla Model 3 hon fick låna: Tesla kräver att hon ska ersätta hela bilen med 365 000 kronor.  

Flera norska Teslaägare har hamnat i klammeri med Tesla av olika anledningar. Nu kommer nyheten att en kvinnlig Teslaägare i Oslo-förorten Asker krävs på 365 000 kronor efter att hon krockat med Teslas lånebil, en tre år gammal Model 3. Enligt Motor.no, som avslöjar rättsfallet, hade Tesla ingen helförsäkring på lånebilen. 

Kvinnan hade sin egen bil på verkstaden. Den 4 september 2021 körde hon av vägen med lånebilen som hennes dåvarande sambo hade lånat av Tesla. Bilen blev till skrot. Till en början krävdes hon på självrisken på 30 000 kronor. 

Lånebilen från Tesla kan bli en dyrköpt historia.

Efter ett år kom nästa chockräkning: Tesla krävde betalt för hela bilen minus batteriet, totalt 365 000 norska kronor. Enligt Teslas advokat Thea A. Sørensen vid Wikborg Rein Advokatfirma har kvinnan kört i 120 km/h vid en 40-zon. Eftersom kvinnan kört vårdslöst vill Tesla att hon står för alla kostnader. 

Polisen har tidigare givit kvinnan 9000 kronor i böter för olyckan och dragit in hennes körkort under en period. Enligt kvinnans advokat har hon inte kört så fort och Tesla borde begränsa förlusten. Hon vägrar att betala 365 000 kronor och nästa vecka möts Tesla och kvinnan i tingsrätten.

Till skillnad från många andra bilföretag använder sig Tesla inte av hyrbilar som lånebilar till kunder, de äger bilarna själva, både i Sverige och Norge. I praktiken är Tesla eget försäkringsbolag för bilarna, vilket kan få stora konsekvenser för kunderna, då bilarna saknar helförsäkring och det är också omöjligt att köpa till självriskreduktion. 

– Kunderna tar en stor risk genom att låna en bil av Tesla. Avsaknad av helförsäkring på en lånebil är helt onormalt och helt ovanligt. Tesla kan inte överföra risken på sina kunder på ett sådant sätt. Kunderna tar en stor risk genom att låna en bil av Tesla, säger Vigdis Svennungsen, chef för NAF Advokat, till Motor.no.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester