Kupp mot fartkameror. Mystiska vandaler slog till mot varningsskyltarna.
– Det finns de som tror att det är för att turisterna ska fastna i kamerorna, säger Johan Ineby från Visby till Carup.se.
Det var han som upptäckte vandalismen. Johan kör ofta den här sträckan till jobbet. En dag fick han syn på att något inte stod rätt till. Varningsskylten framför kameran i Fole på Gotland var helt övermålad med en kamouflerande blå färg, något P4 Gotland var först med att berätta om.
– Jag såg att någon hade sprayat över varningsskylten som kommer före kamerorna. Men jag vet inte vem som kan ha gjort det, säger Johan Ineby.
Han tog en bild och nu har händelsen blivit hett omdiskuterad på ön. Ingen säger sig veta vem eller vilka som ligger bakom tilltaget. Däremot finns det många teorier om vad som kan vara det bakomliggande motivet.
– Det är många som irriterar sig på att turisterna kör för fort. Därför tror man att det kan vara för att de ska åka fast i kamerorna, säger Johan Ineby.

Längs väg 147 mellan Visby och Slite har det nyligen installerats fyra kameror. Under årets tre kallare årstider tas det inte många bilder. När det sedan blir sommar och ön invaderas av semestrande fastlänningar, då blixtrar det som attan.
– Jag tror de kom upp för något år sedan. Det är bra för att det körs väldigt fort om somrarna längs sträckan. Jag tror att de som gjort det vill att någon ska åka fast, varför skulle man annars lägga ner så mycket tid och energi på att göra så, säger Johan Ineby.
Trafikverket hade ingen aning om detta förrän Johan Ineby hörde av sig till lokalradion. Nu har myndigheten lovat att ta itu med saken fort det går.
– Det är bra att engagerade trafikanter hör av sig om det här. Eftersom jag hörde om detta precis nu har jag precis kunnat vara i kontakt med berörda entreprenörer för att beställa nya skyltar, säger Emil Holmlund.
Enligt lag ska det finnas varningsskyltar före fartkamerorna. Lagen säger däremot inte hur väl synlig eller på vilket avstånd de måste stå.
– Eftersom det är semestertider så vet vi inte hur lång tid det kan ta att få fram nya skyltar. Däremot kan man använda sig av klottersanerande medel för att återställa dem under tiden, då utan att skada reflexkanten, säger Emil Holmlund.
Som det är nu får fortkörarna ingen förvarning. Om de inte hört talas om attentatet och inte känner igen skyltarna kommer de att rusa rakt in i kamerablixten.
– Det kan få konsekvenser för trafiksäkerheten. Jag tror säkert att många trafikanter kan bli arga eftersom de inte ser kamerorna i god tid. Men jag hoppas ändå att folk håller hastigheten så att vi kan färdas tryggt även på Gotland, säger Emil Holmlund.
Det här är inte första gången som fartkameror utsätts för attentat och vandalism. Vi på Carup.se har tidigare bland annat berättat om kameror som utsätts för skadegörelse utanför skånska Osby.
– Det är något som sker ibland. Men det har faktiskt blivit mer sällsynt. Om något område skulle bli extra utsatt kan vi arrangera med bevakning, säger Eva Lundberg på Trafikverket till Carup.se
Motiven till att ge sig på fartkameror kan vi bara spekulera i.
– Det kan vara så att man är van vid att köra som man vill på en viss sträcka och så kommer det upp en kamera, men vi vet inte om förövaren inte har berättat, säger Eva Lundberg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.