Kungens Mercedes till salu – lagad med silvertejp

Med perfekt timing till kung Carl XVI Gustafs 50 årsdag på tronen säljs kungens Mercedes från samma år. Hovstallet ägde bilen i i sju år och bilen användes på kungens första Eriksgata 1974. De 50 åren har satt sina spår på den kungliga stjärnbilen – den är i bedagat skick. 

Idag, fredagen den 15 september, firar vår kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Vad passar då bättre än att lägga ut kungens gamla Mercedes från samma år till försäljning? Det handlar om en Mercedes-Benz 280 S från 1973. Snikmodellen med förgasarmotor, tygklädsel och handvevade fönsterrutor levererades till Hovstallet i mars 1973. 

Enligt Bilwebauctions levererades flera Mercedes S-klass till hovet samtidigt, då Mercedes var måna om att få leverera till svenska hovet. Gustaf VI Adolf var svårt förtjust i Mercedesbilar, medan drottning Louise, enligt Bilweb, vägrade ha tyska bilar i hovstallet efter kriget. 

Kungen körde framförallt sin Porsche 911 Targa under 1973, i augusti med en viss Silvia Sommerlath i passagerarsätet, men när det var dags för första Eriksgatan i Sverige 1974 var det den aktuella Mercedesen som användes. Hovstallet behöll Mercedesen ända till 1979. 

50 år går inte spårlöst förbi varken hos en monark eller en Mercedes. Idag är Mercedesen i ett aningen slitet och bedagat skick. Det saknas lister hos bilen, det finns bucklor, lite rost och stolarna har hål och ett nackstöd är lagat med silvertejp. Men vad gör det, den majestätiska glansen falnar aldrig hos en gammal Mercedes, särskilt inte med denna proveniens.

– Det är en välanvänd före detta hovstalletbil med drygt 33 200 mil på mätaren och som är i behov av en del hel omvårdnad och jobb. Men här är det proveniensen som avgör, en bil med en riktigt fin rojalistisk historik som dessutom går på auktion samtidigt som kungen firar 50 år på tronen och samtidigt som bilen som årsmodell 1973 i sig också fyller 50 år, även om den kanske tillverkades på hösten 1972, uppger Bilwebauctions besiktningsman Peter Sundfeldt. 

Men bilen är ett mycket bra objekt där den raka sexan går fint efter att fått lite startgas. Med renovering och omvårdnad kan bilen få ett kungligt skick igen. Värdet bedöms till mellan 100 000 och 120 000 kronor av Bilwebauctions. 
– Ett rullande objekt eller ett komplett renoveringsobjekt att färdigställa till ett utställningsskick där värdet till stor del utgörs av historiken.
LÄS MER: Kungens BMW M5 såld för jättesumma

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester