Budstrid om kungens BMW M5 – såld för rekordpris

Kung Carl XVI Gustafs gamla BMW M5 orsakade slagsmål bland budgivarna. Den kungliga historiken skickade upp M5:an till för ett skyhögt rekordpris för modellen. 

Den majestätiska BMW:n orsakade rena budkriget på Bring a Trailers auktion i USA. Kungen köpte BMW:s värsting ny 1987 och sägs ha beställt bilen utan modellbeteckning och med polisradio. Kung Carl XVI Gustaf är en stor BMW-entusiast och har haft många fina bayerska åk genom åren. Just nu har kungen en BMW M8 Competition med 625 hästkrafter som han ofta kör själv. Men kungen var en av de första i Sverige med att äga BMW:s ikoniska M-modeller. Redan 1987 slog kungen till på en BMW M5 E28, en bil som han själv hämtade upp i München. 

Bilen hade hunnit gå inte mindre än 25 200 mil, men var fortfarande i kungligt skick. Bilen har tre antenner och en polisradio dold i handskfacket. Något som kungen ska ha utrustat bilen med, enligt säljaren. Bilen gör 0-100 km/h på endast 6,5 sekunder och toppar 245 km/h, så polisradio kan ha varit en god idé. Koder i taket på BMW:n visar att det fanns noteringar om Säpos bilar för att kungen skulle ha koll.

För 36 år sedan var BMW M5 bland det snabbaste som gick att köra med fem sittplatser. Bilen har en 3,5-liters rak sexa med 286 hästkrafter med en härlig motorsång. Kraften skickas till bakhjulen via en femväxlad Getrag-låda. Kungen specialbeställde också bilen utan M5-emblem och sollucka. Ett gammalt tyskt tidningsklipp visar när Carl XVI Gustaf hämtade bilen i München på 80-talet. En svensk verkstad intygar också att det varit kungens bil. 

Bilen är bland annat utrustad med utökad buffelläderklädsel, till och med askkoppen täcks av läder. Den 36-åriga M5:an tycks vara i mycket fint skick trots att den körts över 25 000 mil. Så vitt vi vet har en BMW M5 av generation E28 aldrig tidigare sålts för mer pengar. Den vinnande budgivaren på Bring a Trailer fick betala hela 1,5 miljoner kronor för BMW:n med den kungliga proveniensen.
Foto bilden på kungen längst upp: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester