Krav om nya kommunala fartkameror inne i städer. Socialdemokrater vill ha massiv utbyggnad utanför det statliga vägnätet.
De båda riksdagsledamöterna vill att Sverige kommuner ska kunna sätta ut fartkameror. I dag är det Trafikverkets analytiker som bestämmer var de ska placeras. De prioriterar vägar från 60 till 90 kilometer i timmen utan mitträcke.
– Det är dock inte säkert att Trafikverket delar bilden av behovet. Om kommunerna skulle ha rätt att placera ut kameror där man finner det nödvändigt skulle trafiksäkerheten öka och möjligen förhindra skada och dödsfall, skriver motionärerna.
Om motionen skulle gå igenom innebär det en radikal förändring av systemet med fartkameror i Sverige. Just nu finns det 2608 kameror i Trafikverkets regi.
– Trafiksäkerheten vid våra skolor är en viktig fråga för både föräldrar och hela samhället, och vissa kommuner kan önska fler kameror i anslutning till sådana platser. Detta kräver naturligtvis en utredning om förutsättningar avseende tillstånd, finansiering och samverkan med polisen, skriver de.

Men enligt Malin Larsson och Peter Hedberg skulle en decentralisering av fartkamerorna gynna trafiksäkerheten.
– Kommuner har en mycket god lokalkännedom och kan bli en än viktigare aktör i trafiksäkerhetsarbetet om de fick möjlighet att placera ut trafiksäkerhetskameror vid platser med hög risk.
Vi ställer frågan till Lis Mari Svonni. Hon är chef på Polisens ATK-sektion i Kiruna, som ansvarar för detta.
– Jag kan inte uttala mig om det tyvärr. Jag kände inte till det och är för dåligt insatt. Trafikverket ansvarar för etablering, drift och underhåll av trafiksäkerhetskameror . Vi på ATK-sektionen utreder bara ärenden genererade av dessa kameror, säger Lis Mari Svonni.
Sedan vänder vi oss till Trafikverket för att se om de har en kommentar. Eller om det ens är möjligt.
– Det känner jag inte till så jag avvaktar med att svara tills jag hör mer om den, säger Eva Lundberg, ansvarig för trafiksäkerhetskamerorna hos Trafikverket.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.