Köper Northvolts fabrik – ska göra unikt batteri 

Batteritillverkaren Lyten har precis köpt Northvolts nedlagda jättefabrik i Polen. Nu ska företaget etablera sig i Sverige. Och man utesluter inte köpa Northvolts nedlagda fabrik i Skellefteå.

En amerikansk uppstickare vill ta över delar av Northvolts misslyckade batterisatsning och har redan börjat köpa upp fabriker.
– Vi jobbar på att etablera Lyten Sweden, säger Lars Herlitz, medgrundare till bolaget Lyten, till Ny Teknik.

Lyten har redan tagit över Northvolts stora anläggning i Gdansk i Polen. Det är Europas största batterifabrik för elnätslagring men har stått still sedan slutet av 2024 efter Northvolts ekonomiska problem. Nu har Lyten köpt hela fabriken inklusive forskningsavdelningen och planerar att återuppta produktionen. Redan i juli ska nya batterier börja tillverkas där och det rör sig inte om vanliga litiumjonbatterier. Utan något betydligt mer ovanligt som passar som handen i handsken i Europa.

Litiumsvavelbatterier från Lyten.

Amerikanska Lyten satsar på litium-svavelbatterier. Den typen innehåller inte de dyra och svåråtkomliga metallerna kobolt, nickel eller mangan. I stället används svavel som är ett material som finns i överflöd i Europa och är mycket billigare än kobolt.

Enligt Lyten är batterierna inte bara billigare att producera utan de är också enklare att återvinna. Dessutom slipper Europa importberoendet från Kina, Japan och Korea när viktiga material inte längre behövs. Planen är nu att ta nästa steg i expansionen.

Northvolts Skellefteå-fabrik hade passat Lyten perfekt.

Företaget bekräftar att man tittar på fler stora batterifabriker i både Europa och Nordamerika. Northvolts anläggning i Skellefteå är högintressant, även om ingen affär är bekräftad.
– Jag kan inte kommentera saker vi jobbar på just nu. Men jag kan säga att vi aktivt tittar på att köpa ett antal NMC-gigafabriker, både i Nordamerika och i Europa, säger Lars Herlitz.

Fabriken i Skellefteå är byggd för NMC-batterier, alltså litiumjonbatterier med nickel, mangan och kobolt. Men enligt Lyten krävs bara mindre anpassningar för att börja tillverka deras litium-svavelbatterier i en sådan fabrik.

Det gör Northvolts gamla anläggningar till en möjlig genväg för Lyten och en chans för Skellefteåfabriken att få nytt liv. Lyten är dessutom redan aktiva i Sverige, med flera medarbetare med europeiska rötter och starkt intresse för forskning och utveckling här.
– Northvolts fabrik hade passat Lyten perfekt, säger Lytens medgrundare Lars Herlitz till Ny Teknik.

Bakom sig har Lyten flera stora affärer. De har tidigare köpt Northvolts forskningskontor i Kalifornien. Nu har de också säkrat en toppmodern fabrik i Polen med en produktionskapacitet på 6 GWh per år, med möjlighet att växa till 10 GWh. Som jämförelse producerade Teslas batterifabrik 31,4 GWh under hela 2024.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt