Kommer till Sverige – så billig är Volvos syskonmodell Zeekr X

Zeekr X kommer till Sverige senare i år. Volvo EX30:s syskonmodell får lyxig inredning, kylbox, ansiktskamera och en räckvidd på 56 mil enligt den kinesiska normen. Bilen kostar från 290 000 kronor i Kina. 

Nya kinesiska bilen Zeekr X är designad i Göteborg och har utvecklats av ett ingenjörsteam lett av svensken Kent Bovellan. Nu visar Zeekr upp hela elbilen, och den får flera smarta detaljer. Bilen är lika lång som en Volvo XC40 och får en räckvidd på 56 mil enligt kinesiska normen CLTC. 

Priset i Kina är betydligt lägre än vad många förutspått. Den lyxiga lilla SUV:en får ett startpris på 290 000 kronor, men sannolikt blir priset lite högre när bilen kommer till Sverige och Europa senare i år. Som jämförelse kan vi berätta att en Tesla Model 3 kostar från 350 000 kronor i Kina.

Zeekr X är mest av allt en halvkombi, men Zeekr uppger att bilen är en SUV. Bilen är 445 cm lång, 184 cm bred och 157 cm hög, betydligt lägre än de SUV:ar som säljs idag. Hjulbasen är samma som Smart #1, då bilarna delar plattform. Även nya Volvo EX30 som visas i juni byggs på samma plattform. 

Zeekr X går att få med två olika elmotoralternativ. Med bakhjulsdrift har den 272 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 5,8 sekunder. Den fyrhjulsdrivna versionen har 428 hästkrafter och sticker i väg upp till 100 km/h på 3,7 sekunder, snabbare än BMW:s nya monster-SUV XM Label Red som vi skrev om igår. Den snabbare versionen kostar 370 000 kronor i Kina.

 

Bilen kan utrustas med flera smarta detaljer, bland annat kylbox för mat och ansiktsigenkänning. Dessutom är den stora pekskärmen fram flyttbar och kan dras till passageraren som kan spela tv-spel eller titta på film. Det går att extrautrustad Zeekr X med ett ljudsystem från Yamaha.