Koenigseggs succé – växer i superfart: ”Sålde slut mycket snabbt”

Svenska superbilstillverkaren Koenigsegg gör dundersuccé och växer snabbare än Tesla. 
Försäljningen ökade med 47 procent och vinsten fördubblades 2019, enligt nya siffror som CarUp kan avslöja. 
– Koenigsegg växer stadigt och i en positiv riktning på grund av vårt fokus på ultimata prestanda, teknik, innovation och att ge den absolut högsta kvaliteten, säger Christian von Koenigsegg till CarUp.

Koenigseggs årsredovisning för 2019 har just blivit offentlig via Bolagsverket och CarUp kan som första tidning berätta om företagets enorma tillväxtsiffror. Fjolåret blev det bästa året någonsin för superbilstillverkaren i Ängelholm. Få företag kan uppvisa motsvarande siffror. Försäljningen steg med 47 procent till 549 miljoner kronor. Vinsten fördubblades till nästan 36 miljoner kronor. Vd:n och grundaren Christian von Koenigsegg är förstås nöjd, men kan inte avslöja exakt hur många bilar som såldes och vad som ligger bakom tillväxten.

– Vi kan inte dela exakta försäljningssiffror och det är svårt att jämföra år efter år då vi lanserar olika modeller i olika begränsade kvantiteter. Endast 80 Regera-bilar som lanserades 2015 kommer att göras totalt, och Jesko / Jesko Absolut som lanserades 2019 kommer bara att produceras i 125 exemplar. Båda sålde mycket snabbt slut vid lanseringen. Alla de 125 exemplen av Jesko sålde slut när den visades på Genèves bilmässa 2019, säger Christian von Koenigsegg till CarUp. 

Koenigsegg är visserligen litet, men visar en ökningstakt som få biltillverkare i världen kommer i närheten av. Inte ens Tesla har ökat sin omsättning snabbare de senaste tre åren. Ferrari är ännu mer frånåkta av svenska Koenigsegg.

Tror du att den enorma tillväxten kommer att fortsätta?
– Med den typ av mycket extrema prestanda och mycket skräddarsydda karaktär hos våra bilar är mycket av vår produktion fortfarande relativt liten enligt branschstandard. Gemera som lanserades i år kommer att se en begränsad produktion på 300 exemplar – vår största kvantitet av en enda modell hittills.

Under det senaste året har Koenigsegg nästan fördubblat sin personalstyrka. Från 124 anställda till 224. Enligt Christian von Koenigsegg så ska känslan vara att alla är del av en stor Koenigsegg-familj. 
– Vi är stolta över den familjeliknande atmosfären på Koenigsegg. Vi försöker alltid se till att alla känner sig inkluderade och går i samma gemensamma riktning som resten av företaget.

Tack vare att ingen lockdown skett i Sverige har produktionen på Koenigsegg kunnat fortsätta. Men en del leverantörer har påverkats mer.
– Sverige är ju lite annorlunda än resten av världen, så vi har jobbat hela tiden men naturligtvis med hälso- och säkerhetsåtgärder. Många av våra internationella leverantörer påverkas dock olika, vilket resulterar i en långsammare produktionstakt. När marknaderna sakta öppnas runt om i världen hoppas vi kunna komma ikapp snabbt.

Köp din Koenigsegg online

Senaste nytt