Koenigsegg vinnare: Sveriges bästa entreprenör

Christian Von Koenigsegg vann finalen av EY Entrepreneur Of The Year i Sverige. Nu kan Koenigsegg vinna världsfinalen i Monaco. 
– Det är viktigt att en entreprenör är konsekvent och uthållig, säger Christian von Koenigsegg. 

Ett av de finaste priser en företagare kan vinna i Sverige går till Christian von Keonigsegg, grundare och vd för Koenigsegg Automotive AB. Han har utsetts till Sveriges främsta entreprenör i nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year och fick ta emot pris i Blå Hallen i Stockholm.

Är han även världsbäst? Det kommer att avgöras i världsfinalen i Monaco i juni. Juryn i Sverige föll för att Christian von Koenigsegg konsekvent förverkligt sin vision från starten om att skapa ett svenska superbilsmärke. Han började med två tomma händer och en dröm och är idag världens mest unika och aktade hyperbilsmärke.

Koenigsegg blev det första företaget i världen som tillverkade en superbil som kan köras på miljöbränslet E85. Nästan alla komponenter i bilarna tillverkas och utvecklas i Ängelholm. Varje bil tar cirka fyra månader att bygga, vilket gör att antalet bilar på marknaden är få. Trots detta är Koenigsegg känt över hela världen och bolaget fortsätter att satsa på utveckling av sin teknik och specialkomponenter. Carup träffade honom strax före entreprenörsgalan.
– Det är viktigt att en entreprenör är konsekvent och uthållig, säger Christian von Koenigsegg. 

– Christian exemplifierar helt klart essensen av entreprenörskap, vilket inte bara handlar om att sälja in en idé, utan också att genomföra den. Han har skapat en världskänd hubb i Ängelholm och kan nu visa på en signifikant orderstock trots omvärldens utmaningar och branschens intensiva konkurrens. Jag är otroligt imponerad av hans driv och den enorma uthållighet som krävts, säger Jonas Eriksson, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year. 

Koenigsegg har nyligen invigt en ny fabrik i Ängelholm där nya hyperbilen Jesko byggs.

Juryns motivering för Christian Von Koenigsegg, vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 2023 löd: Med en unik uthållighet, tålamod och förmåga att titta in i framtiden har pristagaren – trots avsaknad av såväl erfarenhet som startkapital – visat upp den starkaste av viljor. Trots en del motgångar, utmaningar och uppförsbackar på vägen har vår pristagare hållit sig på banan, och idag går färden framåt mer stabilt och rakare än någonsin tidigare. Med ett brinnande intresse för sin produkt och en stark tro på att ”göra det omöjliga möjligt” har entreprenören skapat en innovativ nisch i en bransch som domineras av stora, globala jättar. Varumärket lockar idag medarbetare från hela världen till fabriken. Med mottot ”NO fear of failure” finns det inget som kan stoppa den här entreprenörens framfart.

– Christian Von Koenigsegg är en unik entreprenör som genom åren inspirerat många att våga satsa på sina drömmar. Vi är stolta över att han nu kommer representera Sverige i EY World Entrepreneur Of The Year, jag ser fram emot att följa hans resa framåt, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester