Känd bilprofil åtalas – misstänks ha byggt Porsche av stulna delar

En känd svensk bilprofil har åtalats misstänkt för grovt häleri efter att delar från fyra stulna Porschebilar hittats i en kraftigt ombyggd Porsche 991 Turbo. Härvan avslöjades när en polispatrull stoppade en kvinna i en Porsche 911 för en rutinkontroll, uppger Motor-Magasinet

– NN har, på ett sätt som varit ägnat att försvåra ett återställande till ägarna, tagit befattning med stöldgods i form av fordonsdelar som härrör från fyra stycken olika bilar av modell Porsche, uppger åklagaren i sin stämningsansökan. 

Allt började en lördagseftermiddag tidig höst 2019. En extrem sportbil, en ombyggd svart Porsche 911 av något oklar modell, stoppas av en polispatrull i en ort norr om Stockholm. En fordonskontroll visar att registreringsnumret inte stämmer överens med det chassinummer bilen borde ha. Polisen misstänker att den är stulen. Bilen kördes av en kvinna, men efter att Porschen stoppats av polis anländer bilprofilen till platsen och uppger att han är en av ägarna. 

Polisen låter bärga bilen för att göra en undersökning hur det kommer sig att chassinumret inte matchar bilens registrering. När bilen kommer fram till polisens förvaring visar det sig att nyckeln saknas. Polisen beslutar att beslagta bilen, och den finns fortfarande i deras förvar i väntan på dom.

Bilprofilen hävdar i förhören att bilen är en krockad Porsche 991 Turbo som han köpt från Dubai via en tysk bilhandlare. Experter från Larmtjänst undersöker Porschen och upptäcker att bilen har delar från flera olika Porschar. Dessutom verkar chassinumret vara manipulerat. Numret på en tvärbalk är slipat och ett annat chassinummer har felaktiga popnitar. Mätarställningen står på 1000 mil, fast den aktuella Porschen borde ha gått 4000 mil. 

I en ny kommentar till MotorMagasinet uppger den misstänkte mannen att Larmtjänst har bristande kunskap om Porsche och har lagt för stor vikt vid balken med ID-märkningen. Bilprofilen uppger att han ”bevisat” att Larmtjänst har fel.

Med hemlig teknik lyckas Larmtjänst spåra delarna på Porsche Turbon. De kommer, enligt Larmtjänst, från fyra olika Porsche-modeller som stulits i Sverige. Bilen skulle kunna vara en eftersökt Porsche 911 GT3 RS med utbytta delar och annan motor. Det finns andra delar som inte kommer från GT3 RS. Men bevisligen kommer dörrsidor, stolar, kablage, instrumentbräda, krockkuddar och styrväxel från en stulen GT3 RS. 

Enligt Motor-Magasinet har en Porsche GT3 RS som det tagits delar av blivit stulen två gånger på ett dygn. Först har hjulen stulits i Stavsnäs, och sedan har bilen stulits från parkeringen i Stavsnäs. Bilen hittas utan bakvinge, men stjäls igen från en Porscheverstad och är sedan dess spårlöst försvunnen. 

Motorn och växellådan i bilprofilens beslagtagna Porsche kommer enligt Larmtjänst från en Porsche som stals i mars 2016 i ett parkeringsgarage i Stockholm. Ratten på bilen kommer från en stulen Porsche 911 Carrera 4 GTS. 

– Han har därvid själv eller med hjälp av annan byggt ihop de stulna fordonsdelarna med andra fordonsdelar och en kaross, vilket resulterat i en bil, som inte registrerats eller haft korrekt registreringsskylt. De stulna fordonsdelarna som återfanns i bilen hade 2019 ett sammanlagt marknadsvärde överstigande 500 000 kronor, uppger åklagaren i sin stämningsansökan. 

I förhören uppger bilprofilen att den köpt delarna lagligt och han kan också visa en del kvitton, men åklagaren hävdar att vissa är förfalskade. Bland annat ett handskrivet kvitto på 150 000 kronor för motorköp. Mannens advokat hävdar i en inlaga att Larmtjänst uppgifter om delarna och det manipulerade chassinumret är felaktiga. Mannen har också visat upp bilder på hur den krockade bilen från Dubai ska ha sett ut innan ombyggnaden.  Rättegången kommer att hålla i Attunda tingsrätt någon gång i vinter.