Källenius: Därför är Kina-bojkott ingen bra lösning

Mercedes-Benz svenske vd Ola Källenius manar till fortsatt öppenhet mot Kina. Att stänga EU för Kina skulle inte lösa några problem enligt Mercedes-chefen. 
– Öppna marknader är det som driver tillväxt och det som driver välstånd, säger Källenius till Bloomberg TV.

EU har initierat en utredning av Kinas eventuella statliga subventioner till elbilar, vilket kan vara början på ett handelskrig mellan Europa och Kina. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock har uttalat sitt stöd för att minska beroendet av Kina. Men en som manar till större öppenhet är Mercedes vd Ola Källenius. Enligt svensken är öppna marknader och fria marknadskrafter som slåss mot varandra en bättre lösning än stängda gränser.

– Vi lärde oss under pandemin att försörjningskedjor kan vara ömtåliga. Det skulle vara en fullständig illusion att tro att vi kan dela upp fordonsvärlden i enskilda regioner som inte har något med varandra att göra, säger han till Bloomberg TV. 

Enligt Ola Källenius är Kina Mercedes viktigaste marknad och stängda gränser och högre tullar skulle kunna slå hårt mot företaget. Dessutom har Mercedes börjat tillverka Smart-bilar i Kina i joint venture med Geely. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester