Tyska utrikesministern: ”Måste minska beroendet till Kina”

EU måste minska sitt beroende av Kina säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. I en ny intervju uttalar hon sitt stöd till EU:s utredning av subventioner inom Kinas bilindustri. 
– Om du är för nära bunden kan det utsätta dig själv för fara, säger utrikesministern till Bloomberg tv. 

I förra veckan offentliggjorde EU att de inleder en utredning av kinesiska statssubventioner till elbilar. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen konkurrerar kinesiska bilföretag på ojämlika villkor i Europa. Nu tar även Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock bladet från munnen och kräver att Europa måste minska sitt beroende av Kina. 

– Att vara en partner i klimatfrågor, vara en konkurrent med Kina när det kommer till ny teknik, men också se att vi är systematiska rivaler och att vi måste skydda våra egna sårbarheter. Men vi borde kunna försvara oss själva och inte vara naiva, säger Annalena Baerbock i en intervju med Bloomberg tv. 

Den tyska utrikesministerns uttalanden kommer bara dagar innan EU-tjänstemän gör ett besök i Kina för att inleda diskussioner om den kommande undersökningen. Redan idag har BMW, Mercedes-Benz och Volkswagen ett antal fabriker i Kina. 
LÄS MER: Redan för sent för EU att stoppa kinesiska bilar

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester