Rondellkaos får olycksstatistiken att skjuta i höjden. Experter kräver att bilisterna lär sig regelboken.
– Den negativa utvecklingen är beklaglig. Att köra i rondeller är lika mycket en social färdighet som en trafikteknisk övning, säger Andre Oldebråten, chef för bilskadeärenden på If.
Det norska försäkringsbolaget presenterar illavarslande statistik. Antalet olyckor i norska rondeller ökar markant. Mellan 2017-2021 inträffade det mellan 1900 och 2700 olyckor i norska rondeller. När försäkringsbolaget IF nu presenterar färska siffror har det stigit över 5000 per år.
– Rondeller infördes ursprungligen för att minska risken för skador i korsningar och för att få trafiken att flyta bättre. Ändå är det lika viktigt här som på en motorväg att vara uppmärksam, ha god överblick och visa försiktighet, både för andra fordon, fotgängare och cyklister, säger Andre Oldebråten.
Enligt honom är många bilister osäkra på hur de ska köra i rondellerna. Allra helst är det många som slarvar med blinkers. I Sverige är det så många som var tredje som struntar i blinkers. Detta skapar förvirring och osäkerhet. I värsta fall slutar det med en olycka.
– Genom att sakta ner, placera ditt körfält och ge tecken, ger du tecken till andra i trafiken. I vissa situationer kan ögonkontakt och användning av handgester faktiskt lösa uppgifter i en rondell. Jag tror att många har upplevt detta själva, säger Andre Oldebråten.

I Sverige är situationen liknande. Enligt vår trafiksäkerhetsexpert Jeanette Jedbäck Hindenburg är blinkersslarv i rondeller en vanlig orsak till olyckor.
– Det finns ett avgörande misstag som många gör och det är att de inte har tillräckligt med uppsikt. Om man bara ser sig för kommer det inte att hända så mycket olyckor, säger hon.
Ett hett omdebatterat ämne är om man ska blinka vänster innan rondellen. Enligt lagen är endast högersväng vid utfart påbjudet.
– Förr såg man dem som korsningar och då blinkade man vänster. Sedan kom ett skifte, de som tog körkort senare har en annan uppfattning. Men är det en mindre rondell som kan liknas vid en korsning så kan det vara bra att blinka vänster ändå för tydlighetens skull, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Många vet inte att skyltningen slutar att gälla inne i rondellen.
– Det kan finnas pilar i vägen eller skyltning i luften ovanför dig när du kör in i cirkulationsplatsen. Men så fort du befinner dig i rondellen gäller inte skyltarna längre, säger hon.
Jeanette Jedbäck Hindenburg förklarar också att det egentligen inte heter rondell.
– Rondellen är den cirkulära platsen i mitten, egentligen heter det cirkulationsplats, säger hon.
Den första cirkulationsplatsen i världen byggdes i Letchworth i Storbritannien 1909, men den hade funnits på ritning sedan några år i Paris. I Sverige dök de första cirkulationsplatserna upp i början av 1950-talet, men fick precis som i USA sitt egentliga genomslag under 1990-talet. Den stad i Sverige som har flest cirkulationsplatser är Eskilstuna.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.