iPhone-tillverkaren lanserar elbil: ”Vill bli bilarnas svar på Android”

Apple iPhone-tillverkaren Foxconn ger sig in i elbilskriget. Målet: Göra elbilarnas motsvarighet till Android-telefoner. Batterierna blir på upp till 116 kWh – och alla biltillverkare är välkomna att använda plattformen.

Det finns en ledig position inom bilindustrin som Foxconn tänker ta hand om.

Foxconn har blivit ett av världens största företag bland annat genom att tillverka iPhone åt Apple. Ungefär 40 procent av världens elektronikprodukter görs av Foxconn. Företaget har över en miljon anställda och har sitt säte i Taiwan. Vid flera tillfällen har de varit starkt ifrågasatta för sina arbetsvillkor vid fabrikerna i Kina.

Nu tar företaget ett nytt steg och tänker börja tillverka elbilar. De tänker dock inte sälja bilar under eget varumärke, utan planen är att använda sin egen plattform och tillverka bilar åt andra varumärken. 

Foxconns chef William Wei uppger att målet är att bli elbilarnas motsvarighet till Android, med hänvisning att alla mobiltelefontillverkare har möjlighet att använda Googles operativsystem, uppger AFP. 

Foxconn kallar sin elbilsteknologi för MIH Open Platform, som möjliggör för andra företag att designa en hel elbil som sedan tillverkas av Foxconn. 

Enligt olika bedömare kan elbilsmarknaden vara värd så mycket som 800 miljarder dollar om sju år. Enligt Foxconn kommer 30 miljoner elbilar att tillverkas per år då. Foxconn vill att deras teknologi blir standard för elbilar, på samma sätt som Android är standard för alla telefoner utom Apple iPhone. 

Biltillverkna kan beställa allt från SUV:ar till sedaner från MIH och det platta chassit kan enkelt anpassas och uppgraderas för olika biltyper. Enligt Foxconn ska de kunna lansera ett solid state-batteri redan om fyra år. Enligt uppgift har Fiat-Chrysler redan anslutet sig till Foxconns projekt. 

– Efter 2025 kommer den som behärskar solid state-batteriteknik att dominera branschen, säger Jerry Hsiao, produktchef på Foxconn.

Redan nu pratar Foxconn om batteripaket mellan 93 och 116 kWh. Bilen kommer att kunna ha fram-, bak- eller fyrhjulsdrift. De främre motorerna är på mellan 127 hk och 272 hk. Den bakre motorn kommer att ha effekter på mellan 201 och 462 hk. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester