Indragen klimatbonus klubbad – elbilsköpare måste göra ansökan

Efter kaoset runt den indragna klimatbonusen – först nu har regeringen fattat ett formellt beslut. Beslutet är hemligt till på tisdag – men Carup kan redan nu avslöja viktiga delar. 
– I korthet är skillnaden att de fordonsägare som ställt på en bil i enlighet med förordningen kommer att behöva ansöka om klimatbonus, vilket inte varit fallet tidigare, säger Jonny Geidne, strateg på Transportstyrelsen.

För snart tre månader sedan drog regeringen plötsligt in klimatbonusen för nya bilar. Redan dagen efter skulle den upphöra att gälla. Det gjorde att 10 000-tals bilar såldes den 8 november för att hinna få bonusen på 50 000 kronor. 

Men fortfarande är det oklart vad som gäller och hur de nya reglerna ska se ut. Regeringen hade fram till igår inte fattat något beslut om en ny förordning med nya regler. Men på gårdagens regeringssammanträde föredrogs och klubbades en ny klimatbonusförordning, kan Carup avslöja. 
– Det stämmer. Det besked jag har är att förordningen är redo att publiceras på tisdag. Vi kommer att gå ut med all information då, säger Niki Westerberg, som är pressekreterare hos miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

Exakt vad som kommer att stå i beslutet är forfarande hemligt, men den stora skillnaden är enligt Carups uppgifter att den som köpt en klimatbil som är berättigad till bonus aktivt måste göra en ansökan och skicka in bevis för att bilen är beställd före 9 november.

– Protokollet från mötet och därmed förordningen i sin helhet blir offentligt kommande tisdag. I korthet är skillnaden att de fordonsägare som ställt på en bil i enlighet med förordningen kommer att behöva ansöka om klimatbonus, vilket inte varit fallet tidigare. Ansökan ska bland annat innehålla dokumentation på att köpet eller beställningen har gjorts senast 8 november och att det är den sökande som beställt eller initierat beställningen av bilen, säger Jonny Geidne, strateg hos Transportstyrelsen till Carup.

Redan nu är det omkring 35 000 elbilar levererade från 8 november som står i kö för att få skicka in dokumentation som bevisar att de beställt bilen före 9 november. Beslutet kommer att innebära en kraftigt ökad administration hos Transportstyrelsen. Risken finns nu att den som köpt en klimatbonusbil kan få vänta betydligt längre än sex månader på sina bonuspengar. Reglerna säger att pengarna ska betalas ut tidigast efter sex månader, men någon bortre gräns finns inte.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester