Ikoniska Forden med 700 hk – var världens snabbaste bil i 12 år

1986 var Ford RS200 bland de värsta du kunde köra – både i rallyskogen och på gatan. 
Under många år fanns bilen i Guinness rekordbok som världens snabbaste bil från 0 till 100 km/h, med 3,07 sekunder körd av Stig Blomqvist. 
Nu säljs en bil av den ovanliga RS200 Evolution-modellen – med en fyrcylindrig motor på upp till 700 hästkrafter. 

Rallykapplöpningen i Grupp B på 1980-talet ledde fram till flera extrema bilmodeller. Ford släppte 1984 en av de snabbaste och mest exklusiva bilarna som sålts till allmänheten. Bilen hette RS200 för att den serietillverkades i 200 exemplar för att bli homologiserad för rally-VM. 

Än i dag är bilen mycket snabb, och för sin tid var det det yttersta Fords ingenjörer kunde prestera med fyrhjulsdrift, mittmotor och en turboladdad Cosworth-fyra. Många tycker även att karossen som är designad av Ghia är riktigt tuff och snygg. 

Bilen gjordes både i en variant med 1,8-litersmotor och en Evolution-version med 2,1-liters fyra. Under hela 12 år höll Evo-varianten världsrekordet för accelerationssnabbaste produktionsbil: 0-100 km/h på 3,07 sekunder. Bakom ratten vid rekordet satt svenska rallylegendaren Stig Blomqvist.

Stig Blomqvist var fabriksförare under 1986, det sista året med Grupp B-bilar, och körde Ford RS200. Bland annat vann han Sydsvenska Rallyt med RS200. Senare har Stig kört RS200 i Pikes Peak Hillclimb och slutat tvåa.

Nu har du chansen att skaffa dig din egen rallyvärsting som här helt legal att köra med på vägarna. Det handlar om en av 24 producerade Evolution-bilar i ett fantastiskt skick. Bilen levererades med en effekt på 600 hk, 100 hk mer än standard, men den dåvarande ägaren nöjde sig inte med det.  Med ett nytt styrsystem lämnade motorn 704 hk vid 8000 varv per minut när bilen var ny.

– Enligt min uppfattning gjorde de förändringar som Frank gjorde den här bilen till det mest unika exemplaret av RS200 någonsin, skriver en expert på Ford-bilar i ett intyg. 

De senaste åren har det här exemplaret RS200 renoverats och uppgraderats till absolut nyskick. Bland annat har motorn fått nya kamaxlar, och ett modernare motorstyrningssystem som ska garantera att körningen på allmän väg fungerar bättre. Bilen har i dag fått effekten nerställd till 615 hk, för att få en förbättrad körbarhet. Totalt har två miljoner kronor lagts ner på renoveringen. 

Enligt Canepa som säljer bilen förenar den det bästa av två världar. Racerbilsprestanda, men körbarhet för vägen.