Honda och GM bygger vätgasteknik tillsammans

General Motors (GM) och Honda Motor påbörjar ett samarbete för att utveckla och tillverka vätgasbilar tillsammans. Bilföretagen har startat en fabrik tillsammans för bränsleceller i Detroit. Förhoppningen är att få fram prisvärda vätgasbilar som komplement till elbilar. 

Bränsleceller drivna av vätgas är enligt vissa ett intressant alternativ till elbilar med batteri. Precis som hos en elbil driver bränslecellerna en elmotor, men bilen behöver inte ha något stor och tung batteri. De bilmodeller som hittills lanserats med tekniken, till exempel Toyota Mirai, har haft en ringa försäljning. 

Honda och General Motors väljer ända att hoppa på tåget tillsammans. De har nu startat den gemensamma anläggningen Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM) i Detroit som de satsar 85 miljoner dollar på. Målet är att få fram överkomliga bilar som drivs av vätgas. 

Honda planerar att lansera bränslecellssystem i en SUV baserad på CR-V senare i år, medan GM till en början fokuserar på reservkraftverk och stora pickuper i sitt modellprogram. Honda har tidigare lanserat bränslecellsbilen Honda Clarity som var allt annat än en försäljningsframgång. Planen är nu att sälja 2000 bilar årligen, för att öka till 60 000 bilar 2030 och 100 000-tals bilar i mitten av nästa decennium. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester