Hittades under filtar: En ny Volvo 850 Turbo från 1995

Är du kvar på 1990-talet och vill köpa en ny Volvo 850 T5?
Nu har en unik möjlighet dykt upp – med en Volvo som kan vara världens bäst bevarade 850. 
– När jag kom till garaget tog vi bort filtar från bilen, jag kunde knappt tro det jag fick se, berättar bilhandlaren. 

Gamla turbobilar från Volvo i fint skick börjar bli eftertraktade och i veckan såldes en välbevarad Volvo 740 Turbo för 280 000 kr på auktion. Men i jämförelse med den här bilen så framstår 740:n som en väl begagnad långmilare.

En så gott som ny Volvo 850 T5 har hittats i Italien och är nu till salu hot Italianclassics.be. Bilhandlaren berättar att bilen är ett otroligt garagefynd, hemma hos den första ägaren som köpte bilen ny 1995. 

– När jag kom till garaget tog vi bort filtar från bilen, jag kunde knappt tro det jag fick se. En ny Volvo 850 T5!

Det visade sig att den första ägaren varit så försiktig med bilen att den bara körts när det varit lagom varmt ute. Var det kallare än 20 grader fick bilen stanna i garaget, och var det varmare än 30 grader togs den heller inte ut. 

– Bilen har aldrig sett regn, snö eller salt, berättar bilhandlaren. 

Ägaren har startat bilen och motionerat den med jämna mellanrum, men på alla 25 åren har det inte blivit mer än 1900 mil, cirka 80 mil om året. Trots det har oljan bytts enligt serviceboken. I övrigt är det enda underhåll som har behövts fyra batteribyten. Kamremmen och multiremmen har bytts ut enligt enligt Volvos årsintervaller. 

Allt fungerar fortfarande perfekt, även luftkonditioneringen. Allt på bilen är som när det lämnade fabriken 1995, även däcken är original. Den luktar fortfarande som en ny Volvo från 1995. 

– Bilen ser otroligt nog ny ut och luktar också ny på insidan.

När bilhandlaren besökte ägaren togs en fjärrkontroll som inte använts på 24 år fram ur garderoben. Otroligt nog fungerande den fortfarande utan att batteriet behövde bytas. 

Volvo köptes ny 1995 i Italien och inköpsfakturan på 61,7 miljoner lire finns bevarad.

Den italienska versionen av Volvo 850 T5 har av skatteskäl en annan motor än den 2,3-liters turbon som såldes i Sverige. Cylindervolymen är begränsad till två liter, men trots det turbofemman 225 hk, precis som hos den större svenska motorn. 

I jämförelse med att en 740 Turbo i dagarna gick för 280 000 kr framstår det begärda priset på 190 000 kr som rena fyndet.

FÅ CARUP:S NYHETER PÅ FACEBOOK – TRYCK GILLA HÄR

Köp din volvo 850 online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *