Hemligheterna i Tesla Cybertrucks batteri avslöjade

Så här ser batteriet ut i en av världens mest hajpade elbilar. Berömde ingenjören Sandy Munro plockar isär batteriet i detalj och redovisar dess hemligheter. Det är konstruerat för att tåla stryk men komplicerat att reparera. 

Den både hyllade och utskällda pickupen från Tesla har gjort sig ett namn för sina ovanliga val i konstruktion. Vare sig det gäller bilens 48-voltssytem, steer-by-wire eller skottsäkra skal så sticker den sannerligen ut. Det välkända biloraklet Sandy Munro bestämde sig nyligen för att rikta fokuset på batteriet och plocka isär det så gott det går för att se vilka tekniska lösningar som implementerats.

Den nya Tesla-modellen använder ett 4680-batteri. Det vill säga en ny typ av celler med 46 mm i diameter och 80 mm i cylinderhöjd. Tillverkningen av dessa batterier var ett viktigt steg för amerikanerna i minskandet av kostnader och ökad effekt. I grunden innebär det att varje cylinder är större och har en högre kapacitet och att det totalt krävs färre celler.

Väl demonterat, upptäcker ingenjören de stora cellerna, som på något sätt är inbäddade i någon sorts förstärkt packning i polyuretan. Cellerna som är placerade i höljen är sammankopplade i scheman som distribueras i moduler och tillsammans utgör helheten. Den stora nackdelen med detta är att det är svårare att byta ut enstaka moduler eller celler ifall batteriet behöver repareras.

En annan intressant teknisk lösning är det stora utrymmet på cirka 25 mm under cellerna. Utrymmet gör att ifall bilen kör på en sten eller erfar en mindre kollision, kommer batterierna inte att påverkas av mindre bucklor. Batterihöljet är också luftförseglat med en mängd ventiler för tryckutjämning, avlägsnande av fukt samt brytpunkter i händelse av brand. Det finns också en ventil som är utformad för att samla upp eventuella läckor av kylvätska så att den kan rinna ut. Cellerna är också skyddade av det styva skalet som sluter om batteriet. Sidorna har extra mycket utrymme för att kunna ta smällar utan att cellerna påverkas.
LÄS MER: