Så här fungerar en elbil efter tio år. En helt vanlig svensk familj berättar hur livet förändras när batteriet försämras.
– Nu är det nere på 62 procents kapacitet, säger Patrick Ravelin.
Han bor bland Sörmlands gröna kullar med nära till det mesta. Patrick är teknikintresserad och har haft flera olika fordon genom åren. När barnen var riktigt små bestämde de sig för att köpa en av de nya och moderna elbilarna.
– Vi köpte en Nissan Leaf för 300 000 kronor, lyckades få ner priset med 75 000 kronor inklusive vinterdäck och 3 servicar. Först måste jag säga att den varit väldigt bra på många punkter. Jag har bara behövt byta bromsklossar en enda gång vid 14 500 mil , förutom bromsbeläggen har det inte varit några fler byten än däckbyten.
Patrick har inte behövt slita tröskeln på verkstaden. Men det finns en annan sak med äldre begagnade elbilar som han vill berätta om.
– Nu har den gått 19000 mil och skulle inte vara möjlig att sälja begagnad. Om du har en bil med förbränningsmotor skulle den ha ett andrahandsvärde.

De som kör bilar med förbränningsmotorer drabbas inte av det här problemet. En tio år gammal bil rullar ofta lika bra som förr.
– Batteriet är den stora saken med elbilar. Resten är mest utfyllnad, stolar, dörrar med mera. Men med åren blir batteriet sämre och till slut dåligt. Nu är det nere på 62 procents kapacitet. Då får man spara på värmen om man är ute och kör. Ibland får du sakta ner så mycket att du hamnar tillsammans med A-traktorerna.
Patrick får titta på väderprognosen för att planera sina resor. Om det blir kallt ute får de räkna med att bilen inte rullar lika långt. Det ställer till en hel del problem om de ska ut på långturer.
– Det är också väldigt känsligt för temperaturer. Om det blir kallt ute sjunker också prestandan, det här är saker man får leva med när man har en gammal elbil.

Många sjunger elbilens lov. Men då handlar det om nya elbilar. När de börjar komma till åren är ålderskrämporna mer påfallande än hos de med förbränningsmotorer. Även om forskning visar att batterierna håller bättre än väntat.
– När det kommer till de nya elbilarna behöver man inte tänka på detta. Då är det ofta leasingbilar som lämnar tillbaka efter något år. Men när de börjar bli gamla och batterierna behöver bytas ut, då blir det väldigt dyrt och marknaden är liten. Detta medför till exempel en massa elbilar som fungerar men blir stående och skrotas. Vilken fin miljöpåverkan detta skapar när hushållsekonomin lämnats vind för våg i elbilens långsiktiga politik om miljövänliga transporter.
Patrick har funderat på att byta batteri i bilen. Men för en vanlig svensk barnfamilj är det en stor utgift liksom inköp av ny aller nyare bil.
– Jag har tittat efter nya batterier, men det är väldigt dyrt från Nissan och deras mellanhänder i Sverige. För en familj skulle det innebära ungefär 150 000 kronor att köpa ett nytt batteri i Sverige. Visserligen har det kommit nya kinesiska batterier på 50 kilowattimmar för under 100 000 kronor skickas hem klara att bytas.
Patrick Ravelin tycker att elbilarna är intressanta och driftsäkra för ekonomin. De är både få rörliga delar och de roterar i samma riktning därav håller de bra. Men batteriet är en svaghet som kommer att hålla dem tillbaka från det stora genombrottet, det tror han i alla fall.
– Batterierna kommer alltid att vara akilleshälen när det kommer till elbilar. Ett batteri är alltid ett batteri och har en slutpunkt. Nu bor vi inte så avsides och kan ta oss till flera platser men till exempel bilsemester finns inte på kartan. Men bor du till exempel i Norrland med längre avstånd och kyla, då blir det värre.
Nyligen har debatten om vägskatt för elbilar blossat upp. På ledarsidor i landsortspressen belyser man orättvisan i att elbilsägare kommer undan skatt. Det framställs också som en rättvisefråga mellan stad och landsbygd. Men Patrick Ravelin och hans familj känner inte igen sig i detta efter alla uppoffringar i detta bilägande.
– Därför reagerar jag på debatten med vägskatten. Visst sliter vi som kör elbilar också på vägarna. Men då ska man tänka på vad vi som har äldre elbilar får räkna med. Man fryser och måste sänka farten och batteriet blir allt sämre.
Patrick vill belysa alla sidor av elbilsägandet. Allra helst när bilen börjar bli några år gammal.
– Batterierna kommer till en slutpunkt och det slår hårt mot hushållsekonomierna. Jag tycker att det här måste upp till debatt. När elbilarna blir äldre och batterierna sämre innebär det en stor kostnad, allra helst mot vanliga familjer. Därför har jag svårt att se elbilen ersätta de traditionella bilarna, i alla fall med den teknik som vi har i dag, säger Patrick Ravelin.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.