Golfen som kostar en miljon kronor – därför är den så dyr

Visst har vi inflation, men… En miljon kronor begärs för en Volkswagen Golf från 1989 med 10 000 mil på mätaren. Men det här handlar om världens kanske ovanligaste Golf, byggd i bara 71 exemplar. 

För några år sedan var Volkswagen Golf II en av de vanligaste inslagen i gatubilden, och bilarna stod i varenda hörn. Det gick att få ett fint och trevligt exemplar för lite mer än 10 000 kronor. Idag är bilen en helt annan. Bilen är borta från gatorna, utskrotad i 100 000-tal, och samlarna har börjat få upp ögonen för modellen. 

Men så mycket som en miljon kronor trodde vi inte att en Golf blivit värd, trots inflation. Men nu rör det sig förvisso inte heller om en helt vanlig Golf, utan G60 Limited som byggdes i endast 71 exemplar. G60 Limited skapades av VW:s Motorsport-division och byggdes till stor del för hand. Modellen baserades på femdörrars Golf Syncro med fyrhjulsdrift. 

I vanliga fall var Golf en spartanskt utrustad bil, men den här modellen hade ABS, servostyrning, elektriska fönsterhissar, centrallås, taklucka, helläderinteriör och färddator.  Motorn var ett kapitel för sig. Den så kallade G60-motorn med kompressor hade trimmats upp till 210 hästkrafter med hjälp av 16-ventilstopp av VW Motorsport. Resultatet var den snabbaste Volkswagenbilen någonsin i slutet av 1980-talet. 

Nu säljs nummer 16 av de endast 71 tillverkade exemplaren i Storbritannien. Bilen har gått 10 000 mil och renoverades till toppskick för några år sedan. Enligt 4StarClassics som säljer bilen gör den ingen besviken. 

– Lacken fantastiskt bra med en djup och enhetlig glans över varje panel. Bilen är spikrak längs båda sidorna och längst fram finns knappt ett stenskott i sikte. Alla stötfångare, trim och plaster framstår i utmärkt originalskick med en perfekt struktur som aldrig har målats eller dåligt restaurerats, uppger säljaren.

Bilen är vänsterstyrd och företaget erbjuder frakt i hela världen för den som råkar ha en miljon över till en Volkswagen Golf.