Glömde bort sin Lamborghini i underjordiskt hotellgarage – i 42 år

Annons

Lamborghini Miura var 1960-talets snabbaste och mest omsusade superbil. 
Det här exemplaret parkerades i Hiltons Hotellgarage 1972 – och blev stående där i 42 år. 
Än i dag ägs den av andre ägaren – sångaren Stamatis Kokotas, 83, som fick bilen i present av redarkungen Aristoteles Onassis.

Om du verkligen skulle räknas i slutet på 1960-talet var det Lamborghini Miura som gällde. Superbilen med V12:a ägdes bland annat av Frank Sinatra, Rod Stewart, Miles Davis och Shahen av Iran. 

Annons

Bilen var helt revolutionerande när de lanserades. För första gången byggdes en superbil med mittmotor. Den tvärställda 3,9-liters V12:anpå 375 hk placerades direkt bakom sätena. Dessutom var designen av Marcello Gandini hos Bertone en ren fullträff.

Vid tiden var skeppsredaren Aristoteles Onassis en av världens rikaste män. Han ägde förstås en Lamborghini Miura, men gav bort sin bil till sångaren Stamatis Kokotas, som han var en stor beundrare av. I Grekland har han haft enorma hittar, men han är kanske mest ihågkommen för sina enorma polisonger.

Annons

Bilen var en tobaksbrun Lamborghini Miura P400S från 1969 som dessutom hade ett antal uppgraderingar. Den var bland annat trimmad och hade en unik ratt med vingar. 

Stamatis Kokotas älskade att köra rally och brukade sin Lamborghini Miura hänsynslöst och körde på kort tid 5000 mil. Redan 1970 havererade V12-motorn och bilen parkerades i det underjordiska hotellgaraget på Hilton i Aten. Motorn skickades på renovering till Lamborghini i Saint Agata Bolognese i Italien. 

Annons

Men Kokotas glömde bort både sin bil och motorn fullständigt. Bilen blev stående i över 42 år i hotellgaraget, ända tills det skulle renoveras 2013. Motorn renoverades i Italien, men eftersom ingen hämtade ut den ställdes den ut på Lamborghini-museet. 

När bilen återupptäcktes återbördades motorn till bilen, men karossen var rejält anfrätt. Men samtidigt är bilen en av får orenoverade Lamborghini Miura i världen. 

Bilen bjöds ut på Coys auktion i London, och det beräknade slutpriset var cirka fem miljoner kronor. Men budgivningen kom inte i närheten av det så bilen gick tillbaka till Stamatis Kokotas, som enligt vissa uppgifter äger bilen än i dag. 

Annons

Köp din miura online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *