Geely varnar för fraktproblem efter attacker i Röda havet

Geely varnar för att krisen i Röda Havet kan försena bilar från Kina till Europa. Bilfartyg tvingas åka runt Godahoppsudden för att undvika hotande attacker.

Suezkanalen är nu mer eller mindre avstäng på grund av attacker i Röda Havet. Hundratals fartyg tvingas därför ta omvägen runt Godahoppsudden, vilket försenar transporter från Kina med cirka två veckor. Krisen kan komma att slå hårt mot kinesisk bilindustri. 

Geely varnar för att försäljningen av elbilar i Europa kommer att påverkas av situationen i Röda Havet, uppger Reuters. Bilfartyg med bilar från Geelys märken har omdirigerats till en rutt runt Godahoppsudden. Det kan handla om bilmärken som Volvo, Polestar, Zeekr, Lotus, Smart och Geely Auto som har tillverkning i Kina, men hur märkena berörs i detalj är oklart. Geely uppger att fraktkostnaderna kan stiga om krisen i Röda Havet består.  

Zeekr är ett av Geelys märken som riskerar att få fraktproblem. Foto: Zeekr
Omvägen förbi Godahoppsudden försenar frakter från Kina med cirka två veckor.

Under de tio första månaderna i år har det exporterats 1,63 miljoner bilar till Europa från Kina. Det motsvarar en ökning på 147 procent. Redan före krisen i Röda havet var väntetiden på bilfartyg mycket lång och problemen är mycket dåliga nyheter för kinesiska tillverkare. Reuters källor uppger att Tesla och MG säkrat fartyg, men att mindre biltillverkare kan få problem. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester