Fusk i krocktester skakar Toyota – säljstoppar bilar

Toyota säljstoppar alla bilar som tillverkas av dotterbolaget Daihatsu. Härvan med företagets fusk i krocktester växer till flera modeller och miljontals bilar. Totalt berörs 64 olika modeller varav 22 sålts under Toyotas varumärke. 

En stor säkerhetsskandal skakar Toyota och dotterbolaget Daihatsu. En oberoende kommission har granskat Daihatsu efter att uppgifter om riggade bilar till krocktester framkommit i våras. Nu visar det sig att skandalen är mycket större än befarat. Följden är att alla bilar som tillverkas av Daihatsu säljstoppas omedelbart. 22 bilmodeller har sålts under Toyotas varumärke, uppger Toyota i ett pressmeddelande.

En stor granskning av fusket inom Daihatsu ska nu genomföras efter att visselblåsare slog larm i våras. Daihatsu har hittills i år producerat 1,1 miljoner bilar. Det handlar främst om bilar för de sydostasiatiska marknaderna i Thailand, Indonesien, Malaysia, Kambodja och Vietnam samt central- och sydamerikanska länder i Mexiko, Ecuador, Peru, Chile, Bolivia och Uruguay. Det visar sig nu också att Daihatsu ska ha fuskat med utsläppstester.

Enligt tidigare uppgifter är 76 289 exemplar av Toyota Yaris berörda. Det är dock inte den modell som säljs i Sverige. Även den kommande modellen Toyota Agya och Perodua Axia ska ha riggats, totalt handlar det om minst 88 000 bilar.
LÄS MER:


MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester