En 25-årig svensk man stoppades med falskt körkort när han körde 26 km/h för fort. Nu frias han från olovlig körning i tingsrätten – på grund av en lucka i lagen.
– Jag kom inte ihåg var stället hette som jag körde upp på, säger han i förhör enligt Borlänge Tidning.
Det var i augusti 2022 som en polispatrull ägnade sig åt trafikövervakning längs riksväg 70 söder om Borlänge. Det här är ett klassiskt spanarställe för polisen. Eftersom det är många som trampar på gasen på väg mot Stockholm.
Snart fick poliserna syn på en bil som kom väldigt snabbt. De mätte med lasern och klockade den på 26 kilometer snabbt. Mannen bakom ratten körde in till kanten och visade upp ett körkort som poliserna misstänkte var falskt. Därför skickade man det till Nationellt Forensiskt Centrum för en analys. Svaret kom sedan snabbt.
– Resultatet talar extremt starkt för att handlingen är falsk, slog NFC fast.
Man hade gjort en noggrann analys och kommit fram till att körkortet verkade vara tillverkat i en kopiator eller skrivare, istället för en tryckpress som de egentliga handlingarna ska vara. Mannen kallades då till förhör men nekade bestämt till anklagelserna. Han påstod sig vara säker på att körkortet var äkta och att han tagit det i Polen.
– Jag gjorde teorin här hemma i Sverige och sedan övningskörde jag med en kompis. Därefter åkte jag dit och körde upp, men kom inte ihåg var uppkörningsorten låg, sa mannen i förhör.
Vidare berättade han för polisens utredare att körkortet kostat 10 000 kronor. Han hade fått hjälp av privatpersoner som skulle ha betalt kontant. Mannen friades av oenig tingsrätt. Enligt domen var körkortet så likt ett äkta att han kunnat bli lurad, priset på 10 000 kronor var också ett skäligt pris.
Fenomenet är inte unikt. Tidigare i år avslöjade Ekot den så kallade körkortsturismen. Det innebär att människor bosatta i Sverige kan resa till ett annat EU-land och byta ut ett körkort från tredje land till ett EU-körkort. Priset för den här tjänsten brukar ligga på 10 000 kronor. Men nu har Transportstyrelsen lämnat in ett förslag till lagändring hos regeringen.
– Det är angeläget att motverka riskerna för fler döda och skadade i trafiken. Utifrån resultaten kan vi konstatera att cirka 3 000 personer i Sverige under förra året kan ha fått ett svenskt körkort utan att ha styrkt sina färdigheter genom ett förarprov i Europa. Det innebär att det finns en viss osäkerhet kring personens kompetens att köra fordon trafiksäkert. Vi vill se åtgärder för att kunna minska den osäkerheten, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.
Förra året byttes 15000 körkort från andra EU-länder in mot svenska. En fjärdedel av dem var sedan utbytta mot ett från tredje land. Transportstyrelsen är oroliga över att dessa förare inte har den kompetens som krävs för att köra bil tryggt och säkert.
Därför föreslår Transportstyrelsen att körkort bara kan bytas ut om de uppfyller de här kriterierna:
Om körkortet är utfärdat efter ett godkänt förarprov (kunskapsprov samt körprov) i en stat inom EES.
Om körkortet är utfärdat efter utbyte av ett körkort som ursprungligen har utfärdats i Färöarna, Storbritannien och Nordirland, Japan eller Schweiz. (Detta är länder Sverige har bilaterala utbytesavtal med redan i dag.)
Om körkortsinnehavaren haft sitt körkort i ett EES-land i minst fem år innan han eller hon permanent bosatt sig i Sverige.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.