Första bilderna: Kias sjusitsiga Volvodödare EV9 visad

Nu är Kias nya sjusitsiga elbil officiell. Bilen är en lyxig sjusitsig elbil med djärv design och en räckvidd på 47 mil. Interiören får säten som kan vändas mot varandra. 

Hittills har det varit ont om sjusitsiga elbilar, men nu är flera modeller på väg ut. Nu visas nya Kia EV9, som blir en utmanare till Volvos sjusitsiga EX90. 

Kia EV6 har blivit en populär mellanklass-SUV i Sverige, Kia EV9 bygger på samma plattform, men riktar sig till de som behöver en större och lyxigare bil. Bilen har ungefär lika stora innerutrymmen som Volvo EX90, men en betydligt djärvare design. EV9 ser nästan exakt ut som den konceptbil Kia visat upp tidigare. Dessutom spås priset bli lägre än de 1085 000 som är Volvons startpris. 

Kia EV9 har tidigare visats som en uppmärksammad konceptbil, och produktionsmodellen liknar till stor del det futuristiska konceptet. Profilen består av kantiga geometriska linjer, men blir på något sätt ganska mjuk och attraktiv för ögonen. 

Bilen kommer att erbjudas både med sex och sju säten, och en trevlig finess är att sätena på andra raden kan vridas bakåt för att skapa trevlig samvaro med de som åker längst bak. Förarmiljön påminner en del om EV6 och har tre skärmar.

EV9 tros få en räckvidd på omkring 47 mil och samma 800-voltsteknik för snabb laddning som EV6. I USA uppges bilen kosta från 61 000 dollar med bakhjulsdrift, vilket gör den betydligt billigare än de sjusitsiga alternativen Volvo EX90 och Tesla Model X, som båda dock är fyrhjulsdrivna. Även Kia EV9 kommer att finnas i en fyrhjulsdriven version. Några svenska priser är ännu inte kända för EV9. 

Den bakhjulsdrivna varianten tros få 200 hästkrafter och ska klara 0-100 km/h på 8,5 sekunder. Med fyrhjulsdrift får bilen 400 hästkrafter och gör 0-100 km/h på 5,2 sekunder. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester