Ny forskning ger svar på gåtan om åksjuka i elbilar. Fransk rapport kan lösa världsepidemin.
– Vi människor är inte vana att färdas på det sättet, säger William Emond vid Université de Technologie de Belfort-Montbéliard:
Elbilarnas entré på världsscenen har även fört med sig nya problem. Ett av dem är en våg av åksjuka bland förare och framförallt passagerare. Flera forskningsrapporter har tidigare belyst problemet. Nu kommer ny fransk forskning som ska ge oss svar på de bakomliggande orsakerna.
– Ökad åksjuka i elbilar kan bero på att vi människor inte är vana vid att färdas på det sättet. Både som förare och passagerare, där hjärnan saknar förmåga att uppfatta och förstå hur fordonet rör sig eftersom den förlitar sig på tidigare erfarenhet från andra typer av bilar, säger William Emond, till The Guardian.
Forskarna förklarar att människan håller balansen genom en kombination av sensoriska rörelser. Innerörat tillsammans med andra sinnen skickar signaler till hjärnan. När något inte är som vi är vana vid blir de här signalerna motstridiga. Resultatet är åksjuka eller illamående.
– Om vi är vana vid att resa i icke-elbilar är vi vana vid att förstå bilens rörelse baserat på signaler som motorvarvtal, motorvibrationer, vridmoment med mera. Ändå är det en ny rörelsemiljö för hjärnan att resa i en elbil för första gången, vilket kräver anpassning, säger William Emond.
Det har presenterats liknande forskning tidigare. Bland annat 2020 visades samband mellan avsaknad av motorljud och åksjuka. Förra året kunde forskarna peka på att sätesvibrationerna i elbilar också kan vara en bidragande orsak.
– Bättre kunskap om självrörelser gör att vi kan förutse rörelsekrafter, vilket är avgörande för åksjuka. Men när rörelsekrafterna som hjärnan uppskattar eller förväntar sig skiljer sig från vad som faktiskt upplevs, tolkar hjärnan all denna information’ som en konfliktsituation, säger William Emond.
Enligt hans forskning beror åksjuka i elbilar på en kombination av många olika faktorer. Elbilarna rör sig annorlunda och bromsar på ett annat sätt. För oss människor blir det en obekant miljö och hjärnan reagerar.
– Med alla dessa faktorer sammantaget under en längre tid blir signalerna till hjärnan alldeles för motsägelsefulla och resulterar i illamående, säger William Emond.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.