Ford leveransstoppar och återkallar elbilen Mustang Mach-E i Sverige

Ford återkallar och leveransstoppar elbilen Mustang Mach-E i Sverige. Cirka 3200 bilar har ett säkerhetsfel som gör att batterikontakterna kan överhettas och gör att bilen tappar drivningen.
– Det finns inga rapporterade skador eller olyckor, och ägare av Mach-E kan fortsätta köra sin bil som vanligt, säger Fords svenska PR-chef Erik Lindham till Carup. 

Ford tvingas nu stoppa leveranserna av elbilen Mustang Mach-E i Sverige och återkalla 3200 bilar som sålts i Sverige. Vi har tidigare berättat att felet hos Mustang Mach-E berör USA, men även svenska bilar är drabbade, bekräftar Ford för Carup. Orsaken till stoppet och återkallelsen är ett säkerhetsfel som gör att batterikontakterna kan överhettas och i värsta fall göra att bilen tappar drivningen. Leveranserna av bilen kommer att återupptas när felet har åtgärdats.
– Även vi i Europa berörs av detta. Antalet bilar som berörs i Europa är ca 42 000 varav ungefär 3200 finns i Sverige, säger Erik Lindham till Carup.

I värsta fall kan elbilen tappa drivningen, men det finns inga fall där någon olycka inträffat.

 – Berörda ägare kommer att få information om detta från Ford. Åtgärden, som det ser ut just nu, blir en Over-The-Air uppdatering som man beräknar finns tillgänglig under juli månad. Om kunden önskar går det givetvis lika bra att besöka en handlare för att få uppdateringen implementerad, säger Erik Lindham till Carup. 

Totalt i världen är det 49 000  av 100 000 Mustang Mach-E som tillverkats från 27 maj 2020 till 24 maj 2022 som är drabbade. Problemen beror på att bilens kontakter till högspänningsbatteriet kan överhettas. Om bilen drabbas kan den tappa drivningen när den körs, eller bli omöjlig att köra alls, enligt Fords meddelande till återförsäljarna. 

Ford är inte det enda bilmärke som har problem med sina nya elbilsmodeller. Nyligen berättade Carup att Hyundai avbokat köpeavtalen hos 1200 svenska köpare då de inte kan leverera årsmodell 2022 av elbilen Hyundai Ioniq5.