Ford Mustang Mach-E slog världsrekord i effektivitet

Ford Mustang Mach-E har slagit världsrekord i effektivitet för elbilar. 
Bilen klarade 10,46 km per kWh under en 113,5 mil lång resa. 
Endast en laddning behövdes. 

Nya elbilen Ford Mustang Mach-E hör till de allra mest energieffektiva i världen, åtminstone i tvåhjulsdrivet version. BBC-journalisterna Paul Clifton, Fergal McGrath och Kevin Brooker lyckades köra bilen 113,5 mil med endast två laddstopp längs resan i Storbritannien. 

De körde i väg på natten den 3 juli för att undvika bilköer och körde i 27 timmar med en genomsnittshastighet på ungefär 50 km/h. Endast två korta laddstopp på totalt 45 minuter gjordes. 

– Det här handlar om att visa att elbilar nu är livskraftiga för alla, sa teamet och reflekterade över deras ansträngningar. Inte bara för korta stadsresor till jobbet eller butikerna eller som en andra bil, utan för verklig användning på långa resor. Vi har bevisat att med denna bil har tipping pointen uppnåtts, säger teamet bakom. 

Modellen som användes var den bakhjulsdrivna Mustang Mach-E Extended Range med 88 kWh batteri. Genom att köra försiktigt ökade räckvidden till mer än 80 mil, jämfört med de 61 mil som anges som den officiella räckvidden. 

Leveranserna i Sverige av Ford Mustang Mach-E har startat sedan någon månad tillbaka.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.