Filmstjärnan Paul Newmans Volvette säljs – V8 på 6 liter

Filmstjärnan Paul Newman hade en passion för Volvos kombibilar – med kryddade motorer. Newman byggde om en Volvo V90 med LS2 V8 från Chevrolet Corvette. ”Volvetten” är en riktig sleeper med 400 hästkrafter. 

Nyligen såldes Paul Newmans galet snabba Volvo 740 Turbo med en sexcylindrig turbomotor på 320 hästkrafter via en auktion i USA. Bilen orsakade rena hysterin och gick till slut för 860 000 kronor hos Bring a Trailer. 

Paul Newman (1925-2008) var en av sin generations största skådespelare och sexsymboler. Han var med i rader av storfilmer och vann en Oscar för sin roll mot Tom Cruise i The Color of Money. Han var också en mycket duglig racerförare. Newman hade också en speciell smak för Volvobilar, men de skulle ha större och starkare motorer. 

Missade du chansen att köpa hans extrema 740 Turbo finns det en ännu snabbare bil som filmstjärnan byggt till salu. Nu erbjuds Paul Newmans tredje Volvobygge på RM Sotheby’s Newman-auktion. Bilen är från 2007 och har en sexliters LS2 V8-motor från Chevrolet Corvette. Volvos originalmotor, en sexa på 204 hästkrafter, medföljer vid sidan av bilen.

Till skillnad från Newmans andra två Volvobyggena var det inte hans idé att bygga den. Han fick bilen som en överraskningspresent 2007 från sitt racerteam. Motorn är samma pjäs som sitter i Corvette från 2000-talet och effekten ligger på 400 hästkrafter. 

Bilen hade ytterligare uppgraderingar, och framvagnen sägs vara modifierad med komponenter från Porsche 911. Exteriören är nästan helt original då Paul Newman älskade att lura andra bilister med snabba bilar med sina Volvo-kombis. Det enda som avslöjar bilen är beteckningen V06, istället för V90. Dessvärre avled Newman bara efter något års ägande av bilen. 

– Min pappa hade en udda humor. Med bilar innebar det en serie VW skalbaggar med Porsche-motorer, och så småningom en V8 i baksätet som fattade eld. På senare år hade han en förälskelse i Volvokombi. Jag måste säga att det inte fanns något roligare än att le från passagerarsätet när vi drog fram till en Porsche eller hot rod Chevy på Post Road i Westport och tittade på deras ansiktsuttryck när pappa rökte dem till nästa rödljus. Jag minns det väl, den där boxiga formen den där stubbiga växeln och pappas kacklande skratt. Saknar dig pappa, skrev Paul Newmans son i anslutning till den tidigare auktionen.