Film: Juvelrånarna stoppas av polisbilen i dramatiska jakten

Genom parker och över en gångbro. Inget kunde stoppa den norska polispiketen i jakten på de två juvelrånarna.
Se den dramatiska jakten som slutade med att polisbilen rammade rånarnas motorcykel.
– Rör inte pistolen, då skjuter jag dig i huvudet, hörs en av polismännen ropa.

Norska tidningen Dagbladet har släppt en film som visar hur två juvelrånare stormar in i en guldbutik i Oslo för ungefär ett år sedan.
De två svartklädda männen krossar glasmontrar med en kofot och hammare och slänger sedan ner smycken värt miljonbelopp i en väska. Sedan flyr de på en mc-scooter.
En norsk polispiket larmas och börjar söka efter rånarparet på Oslos gator. Ganska snabbt får polisen syn på rånarna som svänger av i en av Oslos parker.

Den smala gångvägen får ändå inte polisen att tveka – de kommer ikapp rånarna och i filmen kan man se hur passageraren på scootern viftar med ett vapen för att försöka få polisen att avbryta jakten.
Gångstigen leder snart till en smal gångbro och här hade kanske en del poliser gett upp sin jakt. Men inte den här norska polisen. Han fortsätter köra och har bestämt sig för att sätta stopp för rånarna.
Filmen visar hur han gasar på och strax efter gångbron knuffar polisbilen till scootern så att rånarna tappar kontrollen och faller. Sen hörs en av poliserna skrika:
– Ligg i ro! Ligg i ro! Rör du pistolen så skjuter jag dig i huvudet!

Rånarna gav upp och enligt filmen har de åtalats i nedre Romerike tingsrätt i Olso.Det är dock oklart hur långa fängelsestraff de fick och om de idag har börjat avtjäna sin tid i fängelse.

Norska polisen körde länge Volvo, men för tio år sedan utökades vagnparken med flera nya märken, precis som i Sverige. En av de nya bilmodellerna som tillkom var Volkswagen Passat – men 2015 fick en del norska poliser åka en trappa upp, i BMW X5 xDrive25d med en dieselsexa på 218 hästkrafter och 450 Nm.
Priset per bil var drygt 880 000 svenska kronor. Men polisen kunde även välja de dyrare varianterna, bland annat X5 xDrive40d med 313 hästar och 630 Nm.

Köp din polisbil online

Senaste nytt