Inte ens bilmärkets egen verkstad kunde fixa en enkel glödlampa. Efter två år fick den amerikanske Lexus-ägaren nog – och körde 120 mil för att få problemet löst.
– Det här är inte ens svårt. Den här bilen borde ha varit fixad för två år sedan, säger en mekaniker.
Allt började med ett felmeddelande i en Lexus LS460L från 2016. Kollisionsvarningssystemet larmade så fort de automatiska strålkastarna användes nattetid. Felet ledde till meddelandet: “Pre-collision system malfunction. Visit your dealer“. Efter två års frustration och flera misslyckade verkstadsbesök fick ägaren nog. Han bestämde sig för att besöka en känd Youtubers verkstad – en bilresa på 120 mil, för att få lampan fixad.
Trots att bilen hade lämnts in hos en Lexus-återförsäljare i Philadelphia i två veckor hittades inget fel. De sa till Lexus-ägaren att de inte kunde hitta felet, vilket gjorde att han började söka alternativ. Till slut vände sig ägaren till YouTube-kanalen The Car Care Nut, där mekanikern i en video förfasas:
– Varför kunde inte de göra det? Det övergår mitt förstånd, för det här är inte ens svårt. Den här bilen borde ha varit fixad för två år sedan, och det borde ha kostat väldigt lite.
Att en trasig glödlampa kan orsaka så mycket krångel är inte ovanligt längre. På dagens moderna bilar har tekniken blivit så avancerad att även enkla saker som lampbyten kan innebära en utmaning. System som adaptiva strålkastare, infraröd belysning och integrerade sensorer gör att en liten komponent kan påverka hela säkerhetssystem – och kräva felsökning med avancerade verktyg. Men i detta fall verkar det som att Lexus-verkstaden helt enkelt gjorde en jättemiss.
I det här fallet visade sig lösningen vara en saknad infraröd glödlampa i den högra strålkastaren. En reservdel som kostade 350 kronor. Men som verkstaden missat trots att bilens diagnosverktyg visat en felkod kopplad till just den kretsen. Utöver det upptäcktes att bilens spolarvätskepump var trasig och att kylvätskenivån var kritiskt låg på grund av ett läckage. Inte heller dessa problem hade noterats vid tidigare service.
– De hade alla verktyg, men de gjorde inte en grundläggande diagnos, konstaterar mekanikern.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.