Ferrari värd 20 miljoner kr hittad i lada efter 40 år

En ikonisk Ferrari Daytona som hittades i en lada visas nu upp på självaste Ferrarimuseet. Bilen stod övergiven i 40 år – och är den enda kvarvarande i sitt slag. Trots skicket såldes den unika Ferrarin för 20 miljoner kronor på auktion. 

Ferrari visar upp ett av de mest otroliga ladufynden som gjorts på Ferrarimuseet i Modena i Italien. Den ovanliga Ferrari 365 GTB/4 hittades i en lada för några år sedan efter att ha lämnats åt sitt öde i fyra decennier. 

Det tillverkades omkring 1200 Ferrari Daytona mellan 1969 och 1973. Men endast fem bilar har samma lätta aluminiumkaross tillverkad av Scaglietti som ladufyndet. Bilarna var i första hand tillverkade för racerbanan, och det troddes länge att bilen var skrotad. Idag är det det enda exemplaret som är bevarat av Daytona Alloy. 

Under 2017 tittade någon in i en övergiven japansk lada och upptäckte Ferrarin som var helt täckt av damm. Bilen köptes när den var ny av en nära vän till Enzo Ferrari. Bilen importerades till Japan 1971 och efter tre ägarbyten blev den stående i 40 år. 

Efter att bilen återfunnits bjöds den ut på auktion av RM Sotheby’s i sitt dammiga fyndskick. Den ropades in för 20 miljoner kronor och den nya ägaren har behållit bilen i orenoverat laduskick. Kanske är detta det nya bilmodet?

Den nya ägaren har nu lånat ut sin bil till Ferrarimuseet i Modena där den ställs ut i samma dammiga och otvättade skick som den hade i ladan i Japan. Bilen är rejält oxiderad i aluminiumet och de detaljer som är av stål har rostat. Plexiglaskåporna över stråklastarna är sprucken och ett tjockt lager av damm ligger över både inredning och kaross.  

Men snart kommer dammet att tvättas bort och bilen monteras isär. Ferrari själva ska nu göra en genomgripande fabriksrenovering av det historiska ladufyndet. Det är det enda exemplar som finns kvar av de fem som tillverkades av lättviktsmodellen av Ferrari Daytona. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester