Fängelse för dödskrasch med Lamborghini i 297 km/h på E18

Den 40-årige mannen körde i 297 km/h på E18 utanför Enköping. Hans bäste vän som filmade förloppet dödades i den svåra kraschen. Föraren ville ha sänkt straff för att han missar två miljoner kronor i försäkringspengar, men nu döms han till 18 månaders fängelse i hovrätten. 

Vittnen blev omkörda av en orange Lamborghini Huracan i mycket hög fart på E18 i riktning mot Stockholm nära Enköping i oktober 2020. Bara ett par kilometer senare kraschade och voltade sportbilen.

Ett ögonvitte berättar för polisen hur han höll en hastighet på cirka 130 km/h. Plötsligt drog sportbilen om i en väldigt hög hastighet. Sedan såg han hur sportbilen lyfte och vek mot höger av vägen, och voltade runt i diket. Enligt vittnet är det en liten svacka på vägen där sportbilen lyfte från marken. 

Lamborghinin blev fullständigt ramponerad i kraschen på E18 utanför Enköping. Foto: Polisen
Olyckan skedde med en Lamborghini Huracan. Foto: Lamborghini Press

Bilen kördes av 40-årig man som skadades vid olyckan, medan hans bästa vän dödades i kraschen. Efter olyckan hittades den döde passagerarens mobiltelefon som innehöll en tre minuter lång film över den vådligt snabba färden. På filmen syns hur Lamborghinin framförs i mycket hög fart. Enligt domen varierar hastigheten mellan 155 km/h och 277 km/h. Precis innan olyckan är bilen uppe i 297 km/h.

Polisens tekniska undersökning visade inte något fel på bilen som skulle ha kunnat orsaka olyckan. Den 40-årige Lamborghini-ägaren åtalades vid Uppsala tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, grovt brott. 

Föraren försvarade sig med att han var på hemväg från sin sons dop, och att männen var exalterade över att få uppleva den nyinköpta sportbilen. Vägen var rak och fri och något på vägen fick bilen att hoppa till.

Hovrätten dömer nu mannen till 1,5 års fängelse för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död, uppger Dagens Juridik. Försäkringsbolaget har beslutat att inte ersätta mannen för bilen som var inköpt för 1,7 miljoner kronor. Mannen hade lagt fram detta som en förmildrande omständighet i sitt överklagande till hovrätten. Domstolen finner dock inte att det förändrar synen på brottet, utan fastställer tingsrättens påföljd.

– Gärningen är att bedöma som grov då NN har varit grovt oaktsam och visat uppenbar
likgiltighet för andra människors liv och egendom, uppgav rätten.