Fabriksny BMW från 1974 hittad – se otroliga tidskapseln

Nu säljs världens sista fabriksnya BMW R75/6 från 1974. Den otroliga tidskapseln stod i BMW:s showroom i åtta år innan den guldskrimrande motorcykeln köptes av en ägare som gömde den i ett uppvärmt stall i 29 år. 
– Fabrikens slutbesiktningsdekal och gjutmärkena på originaldäcken finns kvar. Insidan av tanken är fortfarande i fabriksfärgen, berättar den finländske säljaren. 

BMW:s R-modeller från 1970-talets mitt är idag klassiska motorcyklar som är mycket eftertraktade av samlare. De tillverkades i Berlin och hade BMW:s klassiska luftkylda boxermotor. R75/6-modellen användes också av den svenska polisen och med 60 hästkrafter och en toppfart på 180 km/h fick fartsyndarna på 1970-talet se upp för den smäckra hojen. 

Nu finns en unik möjlighet att ta sig tillbaka till 1970-talet. En fabriksny BMW R75/6 har dykt upp till försäljning på den finska auktionssajten Huutokaupat. Otroligt nog är motorcykeln från 1974 totalt okörd sedan den lämnade fabriken i Berlin, och har bara 2 km på mätaren. Den är bevarad i samma skick som när den var ny för 49 år sedan, sannolikt världens enda fabriksnya BMW R75/6
– Okörd BMW R75/6 från 1974 – En riktig raritet! Kanske den enda icke-körande i hela världen, uppger säljaren.

Orsaken till att motorcykeln aldrig körts eller ens registrerats är att den stod i BMW-återförsäljaren Haka-Autos utställningslokal fram till 1981. Då såldes den till en köpare som förvarade den inomhus i ett varmt stall fram tills 2020. Däcken från 1974 har fortfarande gjutskägget kvar och insidan av tanken har fabrikslacken kvar. 

Säljaren köpte motorcykeln 2020, och tog över den i ett tämligen perfekt skick. 
– Cykeln kom till mig 2020, då den var noggrannt servad, alla filter, alla oljor, bromsförstärkningstätningar, bromsvätskor, topplockstätningar var torra och fina, hjulen var ultraljudsrengjorda och den hade nya bränslekranar, nya bränsleslangar och nytt batteri. Cykeln går precis som ny, berättar säljaren. 

De två kilometerna på km-mätaren ska bero på att cykeln flyttats i samband med försäljningar och liknande genom åren. Säljaren berättar att det finns några små kosmetiska brister efter 49 år, som seriösa spekulanter får veta på begäran. Budgivningen på sajten Huutokaupat är just nu uppe i drygt 100 000 kronor. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester