Misstaget som kan förstöra din bil och sätter garantin ur spel. Många bilägare häller mirakelmedel i AdBlue och hoppas slippa problem.
– Mirakelmedel kan ställa till det ännu mer, säger experten Mikael Edsäter på AdBlute-tillverkaren Yara.
Hans företag tillverkar AdBlue vätskan. Mikael har följt med i debatten. Mängder av bilägare har problem med AdBlue och är kritiska mot systemet.
– Jag har följt med i era skriverier och håller med. Det finns problem med AdBlue. Bland annat så fryser det under minus elva grader och man har problem med kristallisering, säger Mikael Edsäter, business manager på AdBlue-tillverkaren Yara.
Många bilägare har börjat hälla ner olika mirakelmedel i AdBlue. Tillsatserna lovar snabba underverk. Men de nämner inget om att du kan bli stående med en skyhög räkning och ett garantibevis som inte gäller.
– Om du fyller på med en tillsats i AdBlue och det sedan går sönder, då flyttas ansvaret över på dig. Det står i garantibeviset att man inte får tillsätta något, om du gör det kan biltillverkarna säga att felet är ditt ansvar och då gäller inte garantin, säger Mikael.

Mikael Edsäter varnar för tillsatserna. Han är förbryllad över att de säljs på så många platser och att många inte vet vilken risk de tar.
– Det tillverkas mängder med olika tillsatser som sedan säljs. Det står till och med att de är godkända för AdBlue, men det är lögn. Man ska inte tillsätta någonting, om lampan börjar lysa ska man inte fylla på något mirakelmedel, utan köra raka vägen till verkstaden.
Många bilägare åker bara till verkstaden och betalar räkningarna. De vet inte att problem med AdBlue kan gå på garantin. Men då bara om du inte fyllt på med några tillsatser.
– När AdBlue-lampan tänds åker många till verkstaden. Där pumpar de ut vätskan och fyller på med ny, sedan får man en räkning. Men man ska stå på sig och begära att skicka provet på analys till ett laboratorium, om det är fel på AdBlue så ska de stryka räkningen, säger Mikael.
Att AdBlue-systemen krånglar är ingen hemlighet. Men precis som historien lärt oss i annat, så är mirakelkurer ofta av ondo.
– Vi är väl medvetna om att det finns problem med AdBlue, men genom att blanda i de här tillsatserna gör du det bara värre, säger Mikael.
Yara och andra tillverkare av AdBlue har ett laboratorium. Om du får fel på din AdBlue kan du analysera den. Därefter kan bilägaren ställa krav på verkstaden eller tillverkaren.
– Det är också jätteviktigt att man kontrollerar AdBlue i ett laboratorium. Många verkstäder har instrument, men de kan vara felkalibrerade eller inte riktigt rengjorda och då blir det fel. Jag tycker du ska stå på dig och kräva att de gör en riktig analys i ett laboratorium, säger Mikael.
Kristalliseringen är ett problem med AdBlue. Det har att göra med hur man kör bilen.
– Om du inte kommer upp i tillräckligt hög var med bilen så kan det bildas kristaller som förstör systemet och det blir dyrt. Maskinerna behöver köras hårt. Om man haft mindre motorer med högre varv hade problemet inte varit lika stort, säger Mikael.
Mikael Edsäter är väl införstådd med den ljusskygga verksamheten som växer fram under AdBlue-skandalen.
– Jag förstår att många kopplar ur AdBlue-systemen, det är dyrt och samtidigt inte tillräckligt välutvecklade. Men det har också goda sidor, det renar utsläppen. Men vi vet att folk kopplar ur de här systemen på löpande band. Det handlar inte bara om bilar, utan även lastmaskiner och andra fordon, säger Mikael.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.