Stefan Wahlberg är parkeringsbolagens värsta fiende. Han har bestridit och vunnit mål för en miljard kronor.
– Många tror att de får gå från hus och hem om de bestrider en kontrollavgift, men det är fel, säger han till Carup.
Vi har skrivit många artiklar om frustrerade bilägare. Människor som fått en kontrollavgift som parkeringsböter egentligen heter på privat mark.
– Jag vågar inte bestrida det här, de hotar med domstol och jag vet inte vad som händer om man skulle förlora. Det kommer ett brev från ett indrivningsföretag, säger Johan Mossfeldt från Halmstad.
Han fick parkeringsböter utanför akuten i somras. Johan blev akut sjuk och betalade avgift. När han kom ut var bilen lappad.
– Om man inte förstår trafikskyltarna får man parkera någon annanstans, säger Louise Bill, vd för branschorganisationen Svepark.

Men Stefan Wahlberg slår ner på det utspelet.
– Det är olagligt med obegripliga trafikskyltar. Enligt trafikförordningen ska de vara tydliga och lätta att förstå, även privata markägare har skyldighet att följa det här, säger Stefan Wahlberg.
Många som Johan Mossfeldt blir rädda för indrivningsfirmorna. Istället för att försöka få rätt betalar de kontrollavgiften. Men Stefan Wahlberg tycker att de ska stå på sig, man har inte så mycket att förlora.
– Om du får parkeringsböter på en allmän väg ska man överklaga till polisen. Men om det är på privat mark är det ett så kallat förenklat tvistemål. Om du bestrider det och förlorar kommer du inte att stå med parkeringsbolagets kostnader. Det enda du får betala är de 900 kronorna som motparten fick betala, samt böterna, säger Stefan Wahlberg.
I Huddinge har boende i flera år protesterat mot kommunala parkeringsvakter. Människor får böter för att de parkerar med ena hjulparet i gruskanten bredvid vägen.
– Bara för att en parkeringsvakt säger att bilen står i terräng behöver den inte göra det. Men det här skiljer sig från fall till fall. Jag har precis fått rätt i Stockholms tingsrätt med en person som fick böter för att denne parkerade på en grusad plats.
Stefan Wahlberg har sysslat med detta i 35 år. Han är Sveriges ledande expert när det kommer till juridik kring parkeringsavgifter och böter.
– För mig började det här intresset 1989, jag fick parkeringsböter utanför Stockholms universitet. Det var obegriplig skyltning och jag fick rätt. Den här frågan brinner jag för eftersom det handlar om vardagsjuridik, man ska inte behöva vara advokat för att få rätt när man har rätt.
Han är kritisk mot hur parkeringsbranschen blir allt mer aggressiv.
– Det är en miljardindustri och de ska inte få härja sig fritt, avslutar Stefan Wahlberg.
Stefan Wahlbergs tips när du parkerar:
Säkra bevisning när du parkerar. Använd mobiltelefonen innan du får böter och ta en skärmdump att du har betalat.
Det går inte att trolla med knäna, du måste hitta ett fel som de har gjort.
Är det en skog av vägmärken så är det olagligt. Det ska inte sitta mer än det behöver och de får inte ta ut varandra.
Läs skyltarna uppifrån och ner. Läs dem var för sig.
Har du fått böter i terräng? Då kan du få rätt, men det skiljer sig från fall till fall. En väg kan ha olika underlag.
Om det är en skog av skyltar är det olagligt. Dessutom kan skyltarna ta ut varandra och fotografera dem.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.