EU-parlamentets beslut: Förbud mot bensin- och dieselbilar i hela EU

Europaparlamentet röstade på onsdagskvällen jag till ett EU-förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2035. Förbudet gäller samtliga EU-länder.

EU:s planer på ett totalt försäljningsförbud av nya bensin- och dieselbilar från 2035 gick igenom utan begränsningar i EU-parlamentet. Förslagen om att reducera minskningen av CO2-utsläpp till 90 procent avvisades, uppger Reuters. Nu måste EU förhandla lagen med EU-länderna för att den ska börja gälla. 

EU kommer också att stifta ytterligare en lag som tvingar EU-länderna och biltillverkarna att investera i infrastruktur för laddning och att satsa mer på elektrifiering.
– Att köpa och köra bilar med nollutsläpp kommer att bli billigare för konsumenterna”, säger Jan Huitema, parlamentets förhandlare, till Reuters.

Flera biltillverkare som Ford och Volvo Cars har uttalat sitt stöd för förbudet. Reuters uppger dock att tyska branschorganisationen VDA lobbat för att målet inte ska genomföras. VDA är en sammanslutning för den tyska bilindustrin och de vill se en satsning på lågkoldioxidbränslen.

Beslutet antogs vid en session i Strasbourg med 339 röster för och 249 mot och 24 nedlagda röster vid en session i Strasbourg. Bilar står för närvarande för 12 procent av koldioxidutsläppen i EU, medan vägtransporter totalt står för en fjärdedel av utsläppen. 

– 100 procent nollutsläppsbilar 2035! Jag välkomnar starkt omröstningen om CO2-standarder i Europaparlamentet. Denna ståndpunkt från Europaparlamentet är en viktig seger och överensstämmer med vårt mål om klimatneutralitet, twittrar EU:s miljökommittés ordförande Pascal Canfin.

De som är kritiska mot förslaget menar att det förhindrar försäljningen av fordon som använder biobränslen samt laddhybrider. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester