Enorma framgångar i Ryssland för Geely och Zeekr

Kinesiska bilmärken forsätter att öka stort i Ryssland. Under första kvartalet blev Volvo Cars systermärke Geely Auto stor vinnare med ökning på 203 procent. Dessutom är Geely-märket Zeekr stor vinnare på elbilar med hälften av marknaden.

Ryska bilmarknaden fortsätter att återhämta sig sedan Rysslands invasion av Ukraina för drygt två år sedan. Försäljningen är nu tillbaka på nivåerna innan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Efter att de europeiska bilmärkena bojkattat Ryssland är det kinesiska märken som blivit stora vinnare och dominerar marknaden. 

Lada är visserligen etta och och ökar med 43 procent under första kvartalet, men sedan dominerar kinesiska märken stort, uppger Carnewschina. Största kinesiska märke är Haval med 37,639 sålda bilar under första kvartalet. Volvo Cars bojkottar Ryssland ända sedan krigsutbrottet, men systermärket i koncernen, Geely Auto, är stor vinnare i Ryssland. Märket ökade med 203 procent under första kvartalet och är ny trea i Ryssland med 36 234 sålda bilar. 

Geelys modeller delar teknik med Volvo Cars och är nu Rysslands tredje största bilmärke.

Geely har ytterligare ett bilmärke med på tio-i-topp-listan i Ryssland. Geely Belgee är ett samriskbolag med den statliga belarusiska biltillverkaren Bil AZ. Det gemensamma märket är nu nionde största märke i Ryssland och sålde 4260 bilar. 

Även Rysslands överlägset mest sålda elbil kommer från Geely-koncernen. I mars såldes 2499 nya elbilar i Ryssland. Zeekr dominerar marknaden stort med 1216 sålda bilar. Enligt ryska Autostat är marknadsandelen 48,7 procent. Zeekr säljs inte officiellt i Ryssland. Zeekr uppger att det handlar om icke-sanktionerad parallellimport.

Geely har svartlistats av Ukrainas antikorruptionsmyndighet sedan juni 2023 för att de betalar in skatt till den ryska krigsmaskinen.
– Det gjordes inget försök från företagets ledning att fördöma Rysslands aggressiva och omotiverade krig mot Ukraina, uppgav Ukrainas antikorruptionsmyndighet
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester